Следвайте ни

Облекчение след първите инжекции: Ваксината срещу ковид не боли

viber icon

Изобщо не боли,  успокои първият медик, ваксиниран срещу коронавирус в Пловдив. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров призна, че чул от колеги в чужбина, че поставянето на инжекцията е особено болезнено. „Явно партидата за България   не боли“, пошегува се докторът, след като лично я изпита.

Той даде старт на кампанията по ваксинирането в Пловдив и областта минута, след като първата инжекция в България бе поставена на здравния министър проф. Костадин Ангелов. 

Специалистът по епидемиология д-р Християна Бацелова и нейният екип бяха в готовност още преди 10 ч. да посрещнат първите желаещи да се ваксинират в УМБАЛ „Св. Георги“. В последния момент обаче се оказа, че в определеното помещение няма обхват и медиите не могат да предават на живо. Затова се наложи реорганизация по изключение – столът за пациента и нужното оборудване бяха пренесени в коридора. Така първата ваксина бе  поставена между коледната елха и снежния човек от празничната украса на УМБАЛ „Св. Георги“.

Преди да му бъде сложена ваксината, д-р Маджаров мина задължителната процедура. Тя включва попълване на бланка за информирано съгласие, анкета за алергии и заболявания, измерване на температура и кръвно налягане. Оттук нататък всичко това ще се прави в определените за целта два кабинета, обясни изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги“ Карен Джамбазов. До края на днешния ден ще бъдат ваксинирани около 30 души от персонала, а в следващите дни – още 170. 90% от тях работят на първа линия, в списъка за първия ден са още членовете на Борда на директорите и ректорът на Медицинския университет проф. Марияна Мурджева. От целия персонал в лечебницата, който наброява около 3000 човека, към момента желание да се ваксинират са изявили 25 на сто, но се очаква  кандидатите да се увеличават. 

„Ваксинирането ще внесе спокойствие. Да живееш всеки ден в страх и неизвестност, и да стоиш и да чакаш не е добра идея. По-добре е да имаш вариант и в момента това е ваксината“, каза проф. Джамбазов, който също ще си я постави днес.

Флаконите са приети в болничната аптека и през 2 часа там ще се съобщава какво количество е нужно да бъде извадено и подготвено за следващите в списъка.

Всеки ваксиниран ще бъде под лекарско наблюдение 30 минути след инжекцията, ако е имал преди алергични реакции. Иначе това време ще бъде 15 минути. Такава  е стандартната процедура за всички ваксини, каза епидемиологът д-р Християна Бацелова. Тя обясни, че ваксината на „Pfizer“ и „BioNTech“ няма противопоказания, освен евентуална алергична реакция към някоя от съставките. Според д-р Бацелова коронавирусът, който е инфекция с предаване по въздушно-капков път, няма как да бъде ограничен по друг начин, освен чрез ваксина. Колкото до скептицизма на хората, според епидемиолога той се дължи на това, че съвременният човек не се е сбълсквал в живота си с тежки епидемии, каквито в миналото са покосявали човечеството. „Винаги ваксината е по-безопасна, отколкото срещата с патогена“, категорична е д-р Бацелова.

След председателя на БЛС на стола за ваксиниране в УМБАЛ „Св. Георги“ седна и Райна Тодовичина – медсестра от хирургичното звено с 48 г. стаж. „Много наши колеги загубиха живота си. Няма място за страх от ваксината. Важно е ние да сме здрави, за да лекуваме и другите – каза тя. – На всички колеги и сънародници препоръчвам да се ваксинират. Това е паспорт за по-нататъшния ни живот. Това е също лична и професионална отговорност на всеки, който е положил Хипократова клетва.“

Третият ваксиниран в УМБАЛ „Св. Георги“ днес е д-р Венцислав Филипов. Той е началник на звено „Вътрешни болести“ в спешния сектор и има 33 г. стаж. През нас минават съмнителните за ковид пациенти, обясни медикът решението си да се ваксинира. И сподели, че не се притеснява от самата инжекция, а по-скоро изпитва вълнение от прекомерната публичност. „Ваксината не е панацея, а помощ за предпазване. От години имаме ваксина срещу грип. Това е просто малко по-различен вирус“, добави д-р Филипов.

В следващите 5 дни ваксинирането ще продължи в 14 болници – 11 в Пловдив и 3 в областта, включително в Асеновград, Първомай и Раковски, каза областният управител Дани Каназирева. Тя присъства на старта заедно с кмета Здравко Димитров. „Надявам се днес да е началото на края. Аз лично никога няма да забравя месец ноември – най-тежкия за нашия регион“, призна Каназирева. И увери, че тя също ще се подложи на ваксината заедно с близките си, когато дойде нейният ред.

В 12 от болниците ваксинирането на медицински персонал тръгва днес, други две ще се включат утре.

Сред първите петима, които пожелаха да се имунизират срещу ковид в УМБАЛ „Пълмед“, са урологът д-р Боян Сопаджиев и лекарят специализант в същия сектор д-р Весела Иванова. „Без ваксината няма спасение“, каза д-р Сопаджиев. Доволен е на късмета си, че досега се е опазил от вируса. Аз вярвам в науката, а не на късмета, мотивира решението си д-р Иванова.

 

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Босилкова

Босилкова

28.12.2020 | 10:25

¨....списъка за първия ден са още членовете на Борда на директорите и ректорът на Медицинския университет проф. Марияна Мурджева. От целия персонал в лечебницата, който наброява около 3000 човека, към момента желание да се ваксинират са изявили 25 на сто, но се очаква кандидатите да се увеличават. ¨ - В цял свят показват как първо ваксинират хора в рисковите групи, а у нас се ваксинират висшите чиновници... под строй! Дори още при доставката в Пловдив, изчезнаха около 100 бр ваксини. Може да се очаква да се появят на черния пазар! Държавата на мафията!

Отговори
1 2
Облекчавам се

Облекчавам се

28.12.2020 | 07:29

Ние Българите се облекчаваме в кенефа Соросойдната пасмина се облекчава кога някоя далавера почне да им носи пари Е нема ви стане облекчението Шъ запечете Шъ фанете запек

Отговори
0 1
Карта

Карта

27.12.2020 | 23:22

Тия двамата шебеци как се кефя на простотията и на кибиците и на "ваксиниращите се"... , много дебели тия мераклиите дето ги боцкат с глюкозка....

Отговори
3 3
Телец

Телец

27.12.2020 | 23:19

Абе това са скечове....долно пробни... Някой да провери съдържанието.... Бас държа това е глюкоза..... Или рингерче...

Отговори
4 5
Боц Боц педалите

Боц Боц педалите

27.12.2020 | 18:07

Тука еврейски уроди не е въпроса дали боли или не боли А какво е съдържанието на шишенцето което така нейстово ни предлагате да приемем и дали съдържанието на отделните шишенца не е различно за съответната социална етническа група или отделния индивид по пол етнос и социален статус дори и професия Не моете да ме плашите с боцкане след като над 40 пъти съм давал кръв и утре ако се наложи пак ще дам Но за хора Не за уроди

Отговори
6 3
Майна

Майна

27.12.2020 | 16:04

Поне в едно нещо задминахме Русия ....Болшой Театър ряпа да яде...По голям театър и цирк от този здраве му кажи

Отговори
16 6
Барабата

Барабата

27.12.2020 | 13:53

Политици,полицай,прокурори,съдии ,ГЕРБАДЖИИ защо не се ваксинирахте първи,къде се крие КАНАЗИРЕВА.

Отговори
13 7
Нали

Нали

27.12.2020 | 16:55

Да поясним отново за червените бoклуци! Първо се ваксинират докторите на първа линия заедно с хората в най-рискова група, като старци в старчески домове, следват полицаите, учителите и след това идва ред на гъзa на Корнелия Нинова! Таварш ви Путин дали се е ваксинирал с руска ваксина?

Отговори
7 13
Добре

Добре

29.12.2020 | 19:04

И докато дойде твоя ред дано да пукнеш преди това!

Отговори
0 0
Майна

Майна

27.12.2020 | 13:23

Не видяхме Здравка сервитьорката нито волейболиста Зико да се ваксинират. Не видяхме и заплатаджията Карен Джамбазов да се ваксинира,също така и Милиционера другаря Рогачев . Що тъй бе

Отговори
12 10
До Майна

До Майна

27.12.2020 | 15:38

Ех, пак ли ти тролче! Не е волейболист хейтърче! А и скоро прекара ковид и има антитела! Пак хейтиш без изобщо да си информиран!

Отговори
10 9
Ъъъъ

Ъъъъ

27.12.2020 | 12:40

Кренвирши "Леки" - ваксина за всеки!

Отговори
15 7
Aтанас

Aтанас

27.12.2020 | 12:03

Тази ваксина НЕ Е препоръчвана от доктори по цял свят. Ще се чакат другите - повече тествани и проверени. Който си сложи сега, да не плаче после, че има такива и такива проблеми - възпаления, алергични реакции, умора....

Отговори
15 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?