1939
Следвайте ни

Областният щаб реши: Без нови мерки, но засилват проверките

viber icon

Няма да се налагат допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. Това решение взеха експертите, които заседаваха на Областния оперативен щаб днес. Последното им заседание преди тази среща беше на 8 септември, тъй като ситуацията в областта беше сравнително спокойна. 

Събранието се проведе с две основни задачи. На базата на наблюденията на експертите Щабът направи анализ на моментната ситуация във връзка с епидемичната обстановка. Освен това те обсъдиха подготовката за предстоящите президентски и парламентарни избори в контекста на обхваналата страната ни вълна. 

След превеждането на срещата при закрити врати областният управител Ангел Стоев заключи, че областта ни се намира в добро положение в сравнение с останалата част от страната, въпреки че заболеваемостта е скочила до 380 на 100 хиляди души. Здравната система се справя с натоварването като за момента от 818 разкрити легла 262 са свободни.  Трябва обаче да се помисли за оптимизиране при заемането на интензивните легла. В момента в УМБАЛ "Св. Георги" е останало само едно свободно легло, предназначено за интензивни пациенти. В областта броят на свободните интензивни легла е 28. 

При това формулиране на ситуацията екапертите решиха, че затягане на мерките за момента не е необходимо. Контролът по спазването им обаче ще бъде засилен като областният управител уточни, че ще се даде повече гласност на проверките. Освен това той направи заявка за намерението си да се обърне към правителството с искане за увеличаване на санкциите за онези, които не спазват приетите мерки. По този въпрос д-р Сийка Димчева, директор на РЗИ-Пловдив, обяви, че Инспекцията е на предела на капацитета си. В момента на разположение са 40 инспектори, които извършват проверки и извън работните часове на деня. 

По време на заседанието ръководителите на болниците са споделили за липсата на единен алгоритъм за лечение на пациенти с COVID-19. До момента към тях са били спуснати единствено препоръки. Затова областният управител обяви, че се ангажира да изпрати писмо до министъра на здравеопазването с искане за формулиране на алгоритъм. 

По отношение на ваксинационния процес в областта ни д-р Димчева каза, че въпреки увеличението на случаите от последните седмици, броят на поставените ваксини постоянно намалява. През последните дни се поставят по-малко от 1000 ваксини за ден. 

Тъй като вирусът продължава да се разпространява от Щаба отправиха апел към всички да спазват мерките стриктно. От РЗИ ще следят и за прилагането им в училищна среда, тъй като учениците се явяват едни от най-големите разпространители на COVID-19 предвид леката симтоматика у тях. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Здравейте студенти

Здравейте студенти

13.10.2021 | 23:42

Борете се за безопасна среда за обучение

Отговори
2 2
Напълно ваксиниран

Напълно ваксиниран

13.10.2021 | 23:09

След две боцкания с ваксини сега съм болен от ковид. Не разбирам от алгоритми в 4 стъпки за лекуване но разбрах че лекуване се извършва с лекарства а не с ваксини но световната здравна организация нямала време и милиарди за лекарство срещу covid-19. Продажници ми обясняват как може само аз да не съм разбрал че надежно лекарство срещу кови 19 няма и че за одобряването му трябвало много много време. Докато населението на земята стане 4 милиарда. Но знам че човешкият живот е много по-скъп от милиардите за ваксини и няма надежно средство за лекуване благодарение на световните лъжци и крадци.

Отговори
6 2
лъжлив трол

лъжлив трол

14.10.2021 | 05:03

колко ти платиха или те "боцнаха" в кратуната а педдал нещастен?!

Отговори
0 2
Искате алгоритъм за лечение???

Искате алгоритъм за лечение???

13.10.2021 | 22:10

А какво и как лекувате лекари? И в момента сте с алгоритъм в четири стъпки. Не се правете на ударени. За едни сополи влизат здрави хора и после е ясен алгоритъма. ПСР тест, ремдесвир+упойващи вещества, следва събиране на вода в дробовете, отчитате пневмония,после тръбата и накрая 85% не отварят очи. СЗО ли следваме или е редно към всеки да се подхожда индивидуално. АЗ няма да ръкопляскам по балконите търговци в бяло.

Отговори
6 6
Какви проверки какви 5 лв бе господа

Какви проверки какви 5 лв бе господа

13.10.2021 | 21:56

Проверете условията при които се водят присъствените упражнения на студентите , преподавател с 30 истуденти в стая три на три метра. За какви мерки за какви дистанции за какви проценти за какви маски ми говорите като ни тъпчат като копърки в консервна кутия и няма въздух за дишане. Няма логика лекциите дистанционно а упражненията присъствено. Студенти ние сме бъдещето на България борете се.

Отговори
7 5
Възмутена студентка

Възмутена студентка

13.10.2021 | 21:19

Задължително всички упражнения на студентите в Пловдив да стават дистанционно както е с лекциите. Невъзможно е от дистанционни лекции в следващия момент да преминем към присъствени упражнения Как да стане това господа ректори. Не искайте от студентите невъзможното. Не рискувайте живота на студентите и преподавателите а и на техните приятели и роднини.

Отговори
7 5
Старо куче

Старо куче

13.10.2021 | 21:45

Драги колега,медицина задочно не се учи!!!!!Упражнения дистанционно са безмислени! Вие ще сте опасни за пациентите си,ако се дипломирате с дистанционни упражнения!!!

Отговори
8 4
До колегата "старо куче"

До колегата "старо куче"

13.10.2021 | 22:21

Колега напълно съм съгласен с вашия коментар но само за студентите със специалност "медицина" но за всички други специалности в епидемиологична обстановка е правилно и разумно упражненията да се водят дистанционно.

Отговори
5 5
КУКУ

КУКУ

13.10.2021 | 20:26

Никакви затваряния докато не се препълнят болниците до откат. Това е единствения начин обществото да бъде убедено в ползата от ваксините. В противен случай още няколко години ще се занимаваме с нови и нови вълни. В момента ваксини има достатъчно и всеки има възможността да се защити. Няма нужда да страда цялото общество заради вярващите в конспирации и лъжи. Затова засега НИКАКВИ затваряния.

Отговори
7 9
Мерки ли ...

Мерки ли ...

13.10.2021 | 20:08

Къде видяхте мерки бе ? Кръчмите работят без никакви ограничения , персонала не винаги е с маска , дискотеките работят без проблем ( вътре са натъпкани като сардини )... Мерки имало Пълна КОМЕДИЯ

Отговори
14 3
Нямаше тема за ГТ Пловдив

Нямаше тема за ГТ Пловдив

13.10.2021 | 19:53

Пловдивчани сме най търпеливия народ. Частните превозвачите толкова са разредили рейсовете, че сутрин се тъпчем, като в японско метро. Хара коментурат, че няма да се качват в определени автобуси, най малкото заради вируса. До кога ще ги търпим?!

Отговори
13 2
Да бе да...

Да бе да...

13.10.2021 | 18:24

Какви мерки, какви 5 лева... Вчера на няколко пъти ми се наложи да ползвам автобуси по линии 4,44 и 99.Половината пътници бяха без маски... Да не говорим за учениците... Ама на кой му пука.... Нулев контрол!!!

Отговори
19 5
Бушидо

Бушидо

13.10.2021 | 18:05

На прокурор?

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?