Следвайте ни

Областният оперативен щаб разкри как ще се справи с Делта вълната

viber icon

Областният оперативен щаб, който се ръководи от областния управител Ангел Стоев, се събра, за да обсъди справянето с очакваната последваща вълна на ковид. Срещата беше свикана по повод заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров.

Основен акцент от срещата е била готовността на болниците да посрещнат пациенти при повишение на заболеваемостта на над 100 болни на 100 хиляди души население, съобщиха от щаба. Това е прагът, който бележи влизане в оранжева зона.

Според данни, представени от Стоев в момента от 290 легла за Ковид-19, заетите са 50, а по-малко от 20 болни са на интензивно лечение и под 10 са интубираните.

От РЗИ – Пловдив изразиха надежда, че ситуацията ще остане спокойна и през август. Директорката д-р Ваня Танчева-Манчева увери „Марица“, че е създадена рутина за справяне с предизвикателствата, тъй като година и половина вече се работи в същата посока. Тя обясни, че институциите ще продължат да разчитат на подкрепа от Медицинския съвет, оглавяван от шефа на дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив, д-р Калин Калинов. В експертното звено участват и представители на лечебните заведения.

Организацията предвижда личните лекари да продължат да оказват подкрепа в справянето с вируса като обслужват нехоспитализираните болни.

Д-р Калинов, изрази мнение пред „Марица“, че своевременното свикване на щаба е изключително полезно , тъй като „превенцията е в основата на борбата“. Той е подготвил доклад за готовността на 14-те общински лечебни заведения да посрещнат четвъртата вълна.

По време на заседанието Областният управител е съобщил, че д-р Калинов ще бъде постоянен член на щаба, като е останал учуден, че името му не е фигурирало в първоначалния списък.

От щаба още веднъж обърнаха внимание на бавните темпове на ваксинация у нас. Според експертите Пловдивска област се движи добре с 22% преболедували и имунизирани общо, но са необходими повече действия, за да се увеличи процентът. Предвижда се целево включване на мобилните имунизационни екипи, така че да се стигне до хората в малки населени места и фирми.

По време на заседанието лекарите са поставили въпроса за обезпечаването на болниците с лекарства срещу Ковид-19, лични предпазни средства и дезинфектанти, които намаляват. От Областна администрация информираха, че са поели инициативата да сигнализират на Министерски съвет да бъдат освободени от данък „дарение“ лекарствата и консумативите за Ковид-19, които се предоставят на лечебните заведения.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

54673

54673

27.07.2021 | 08:03

Цирка трябва да спре. Омръзна ни.Лошото е ,че трябва да се пазим от ваксинираните,защото те разпространяват вируса.

Отговори
1 0
Нали

Нали

26.07.2021 | 19:32

Искам всеки ден да виждам, как хиляди имигранти се завръщат в България за да ги управлява чалгарската партия на учиндолския оцтник!

Отговори
5 3
Чудо

Чудо

26.07.2021 | 18:53

Няма вече Дани, тук, Дани там. С нея почваше света и без нея щяло да загине. Има Областен Щаб, работещ в синхрон и екипно. Няма значение как се казва областния управител

Отговори
11 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?