Следвайте ни

Новият директор на РЗИ-Пловдив: За седмица болните с COVID скочиха от 34 на 76,5 на 100 000

viber icon

Към момента 10 лечебни заведения в Пловдивска област имат издадени заповеди по осъществяване на дейност по хоспитализация на пациенти, болни от covid-19. Това съобщи пред „Марица“ новият директор на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева. Тя уточни, че тези 10 здравни звена включват държавни, общински и частни болници.

Д-р Димчева поясни, че според Закона за лечебните заведения всички болници, независимо от характера на собствеността, са равнопоставени и при предишните вълни, както и в момента, частните болници са поели товара наравно с общинските и държавните.

Разкритите легла за болни с инфекцията са общо 342 към началото на седмицата, като 287 са предназначени за неусложнени случаи на заразата, а 55 са за интензивно лечение. До вторник хоспитализираните в Пловдивско са били 116 като 12 от тях са пациенти на интензивни грижи.

Въпреки че все още сме далеч от запълване на капацитета на лечебните заведения, тенденцията на увеличение е тревожна, според д-р Димчева. Нейна справка показва, че от началото на август до края на миналата седмица отчетените пациенти с ковид са 455. Към 8 август 14-дневната заболеваемост на 100 хиляди е 76.5. Седмица по-рано стойността на показателя е била 2 пъти по-ниска - 34 на 100 хиляди население.

Проверките

На този фон РЗИ-Пловдив отделя специално внимание на готовността ни като област да посрещнем очакваното. Текат проверки за наличността на лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарства в лечебните заведения. Целта е да се реагира своевременно при евентуален проблем.

Освен това, инспекторите на РЗИ проверяват за спазването на мерките, които имат за цел да ограничат разпространението на вируса. От 1 до 9 август са проверени 28 лечебни заведения за спазването на противоепидемичните мерки. Допълнително са протекли проверки и за реда в ковид отделенията.

Извън медицинските среди за същия период са направени 268 проверки на различни обществени обекти, към които спадат ресторантите и средствата за обществен транспорт. Съставени са 8 акта за установени административни нарушения.

Ваксините като средство за овладяване на епидемията

По повод ваксинационния процес д-р Димчева съобщи добри новини. От 1 до 9 август са поставени общо 8786 дози от противовирусните препарати. От тях 1691 са на производителя “Johnson & Johnson”. Оказва се, че интересът към ваксината „Янсен“ е голям и тя е предпочитана най-вече заради бързото издаване на сертификат преди пътуване. Освен това към нея се насочват и преболедували, които искат да си поставят само една доза.

Хубава е и тенденцията, че през изминалата седмица се е поставяла предимно първа игла. Справката на РЗИ-Пловдив показва, че 5295 пловдивчани са се решили да се имунизират срещу ковид за периода до 8 август. 3491 пък са поставените втори дози.

Има раздвижване и при лицата под 18 години. Най-много и тук са първите дози, както и при възрастните. 136 деца от 12 до 18 години са били имунизирани за първите 8 дена на август. 105 подрастващи пък са приключили с имунизационния цикъл за това време.

Готовност на лечебните заведения

Освен задължителната защита за персонала, важна точка, която е съставна част от Плана на МЗ за справяне с пандемията, е наличието на медикаменти за лечение на заболелите с инфекцията пациенти. Документът предписва, че Ремдесивир е основен препарат при лечението на нуждаещите се от медицинска помощ.

Според информацията, предоставена на екипа ни от д-р Димчева, към 8 август областта ни разполага с остатък от 433 флакона от лекарството. Заявеното количество от него за периода между 16 и 22 август е 338 флакона, уточни тя.

Всяка седмица лечебните заведения подават заявки и рекапитулации по формуляр за използваните количества. Отпуснатите от МЗ количества се разпределят към болниците според направените заявки. Благодарение на колаборацията между лечебните заведения и РЗИ има възможност за преразпределение на препарата по необходимост.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Здравчева

Здравчева

13.08.2021 | 08:36

Припомням, има и други заболявания, които имат нужда от лечение! Има хронично болни! Следва да е ясно, кой управлява кризата? Борисов, или МЗ?

Отговори
1 0
Здравчева

Здравчева

13.08.2021 | 08:29

Припомням, че има и много други сериозни заболявания и хората страдащи от тях имат право на лечение! Хронично болните също! Следва да е ясно, кой управлява кризата Борисов, или МЗ?

Отговори
1 0
Много лесно

Много лесно

12.08.2021 | 15:42

Закриваме РЗИ като инкубатор за търтей и лаладжий и няма да има такива патки

Отговори
4 2
Тъ-па

Тъ-па

12.08.2021 | 15:26

Патка

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?