Следвайте ни

Нова методика за заплати в болниците

viber icon

В болниците в Бургас, Варна и Велико Търново започва тестването на новата методика за формиране на заплатите. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който от понеделник започна срещи с ръководствата на областните и общинските болници.


В момента тези болници имат ресурс, така че с всяка болница ще проиграем как на практика биха могли да се увеличат възнагражденията и какви проблеми биха възникнали при структуриране на разходите между отделните медицински специалисти, допълни министърът. Методиката няма задължителен характер, но в нея има основни неща, които бихме искали да видим - как на практика ще помогнем за формиране на правилни съотношения. Ако се приеме, че фелдшерът получава заплата с коефициент 1, за професионалистите по здравни грижи ще бъде 1.7, а за лекар - 2.2, обясни Ананиев.

Всяка болница има вътрешни правила, на базата на които ще могат да разпределят допълнителните възнаграждения за допълнителни резултати. Ако методиката не се спазва, няма да има санкции, но, по думите на министър Ананиев, директорите на лечебните заведения са осъзнали, че трябва да се търси баланс между заплатите на отделните медицински специалисти.


В отговор на въпрос за невъзможността и сега някои болници да достигнат заложените минимуми в Колективния трудов договор, министър Ананиев каза, че ще бъде проверено колко и защо не ги достигат.
Анексът към Националния рамков договор-2018 вече е одобрен, така че болниците разполагат с допълнителния бюджет, който ще получат на базата на увеличените цени на някои клинични пътеки, добави министър Ананиев. Допълнителният ресурс не е на база увеличен обем дейност, а е само на база увеличени цени на клинични пътеки, подчерта той. Съвсем реално е този допълнителен ресурс да отиде за увеличение на заплати, отбеляза министър Ананиев.

 

Източник: БТА

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дияна

Дияна

26.06.2019 | 18:51

Да не забравяме,че грижите по опазване здравето на децата от 1г3мес до 3г2мес,не за подценяване!За тях се грижат медицински сестри и детегледачки.Работата е отговорна,не по-малко от тази на колегите им в болниците!В тези детски заведения има и работа с с родителите на децата.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?