Следвайте ни

Нова ковид драма: Ваксините пристигат, но желащите секнаха

viber icon

Получаваме още ваксини, но желаещите за имунизация са на привършване, алармираха медицинските специалисти. Това е и становището на д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

На 24 май у нас пристигна нова пратка  от 274 950 дози ваксини на „Пфайзер“, които веднага са били разпределени към регионалните здравни инспекции в страната. 

Още доставки се очакват и от производителите “Johnson & Johnson” и „Moderna”, от които ще получим съответно 34 900 и 36 000 дози. Те са планирани за утре, 28 май.  

Въпреки честите доставки, липсата на конкретен разписан план и организация в процеса на имунизиране будят много въпроси. Пациентски сдружения вече сигнализираха за ограничен достъп до препаратите за някои групи от пациенти.

"Може би проблемът не е в наличностите, а в подхода или липсата на такъв. В случая желаещите да се предпазят не са информирани как да го направят предвид спецификата на конкретните случаи на редки заболявания. Освен осигуряване на ваксини, в здравното министерство би трябвало да помислят за система, която да осигурява ефективна обратна връзка с пациентите и да моделира кампанията си по по-гъвкав начин", твърдят експерти.. 

Също така остава неясно и как ще се процедира от страна за здравните власти, за да не приключим с ваксинацията предсрочно, предвид липсата на интерес. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?