НОИ даде указания за намерените досиета от схемата за измама

Експерти и юристи нищили казуса цял ден в централата

Веднага, щом Териториалното поделение на НОИ получи достъп до откритите в мазето на бивша служителка пенсионни преписки, ще започне подробното им обследване и сравняване с наличните към момента книжа във ведомството. Такива са указанията за пловдивската структура след съвещание в централата в София, което е продължило почти цял ден вчера. 

Както „Марица” разказа, изчезнали от ТП на НОИ 116 досиета, чиято липса е била открита още през 2013 г., бяха намерени в съвместна акция на Икономическа полиция и Районна прокуратура на 2 декември.

В нея при обиски на адреси  бяха намерени общо 169 преписки и бяха задържани бившата служителка на осигурителния институт под тепетата Александрина Георгиева, Лазар Лазаров, с когото живее на семейни начала, и дъщеря й Николина. Срещу тримата тече досъдебно производство за документна измама в особено големи размери. Събраните данни към момента сочат, че тримата са били в схема за фалшифициране на стаж.

Предлагали на пенсионери да си купят недостигащ стаж – възможност, която съществува в закона. Искали обаче по-високи суми – между 3 и 16 бона, които после не са били внасяни, а присвоявани. В същото време са изготвяни фалшиви удостоверения за работа във фирми, които са фалирали или са с унищожени архиви,  като Александрина осигурявала безпроблемното им приемане и обработване в НОИ.

Щом получим достъп до откритите пенсионни преписки, ще се направи обстойно сравнение между съдържащите се в тях документи и това, с което  ние разполагаме, след като  са минали процедурите за повторно доказване на стажа на пенсионерите с липсващи досиета, обясни шефката на ТП на НОИ Розалия Джинева.

Първо обаче ще се направи експертиза дали са истински или подправени бланките в папките, крити с години в обща стаичка в мазето на блока на Александрина. Ако се установят разлики и намерените документи са оригинали, ще се пристъпи към преизчисляване на пенсиите на засегнатите хора, увери Джинева.

Засега от пенсионерите няма да се изискват никакви действия. ТП на НОИ ще прави служебно засичане на документите, които бъдат открити в намерените досиета, като ще търси фирмите, от които са издадени. Те би трябвало също да съхраняват документация и да имат ведомости за заплати на хората, работили при тях.

Големият въпрос е кога ТП на НОИ ще получи достъп до иззетите книжа, тъй като те са доказателства  по досъдебното производство. Не е ясно и дали пенсионерите ще дочакат този момент, понеже  много от тях са на възраст над 70 г. 

От Районна прокуратура не се ангажираха със срокове. В момента се извършва сушене на преписките, които от дългия престой в мазето са пропити от влага. Предстоят още огледи на веществените доказателства, за да се установи точно какво е било иззето. Става въпрос за огромен обем от книжа, на които трябва да се установява и авторство. След това ще се направи преценка дали  е необходимо да се търси отговорност и от други лица.

В минали периоди във фирмите на Александрина Георгиева са работили още две служителки – друг бивш кадър на ТП на НОИ и сестра на служителка във ведомството.

В момента офисът на „НАЙ консулт” в съседство с ТП на НОИ е затворен.

Междувременно утре в 15,30 часа трябва да се гледа мярката на Александрина и Лазар, ако те обжалват решението за постоянно задържане под стража. Към момента не е внесено такова искане. Както „Марица” писа, двамата останаха в ареста, а съдът постанови освобождаване срещу гаранция от 1000 лева на Николина.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?