Следвайте ни

Невролози преглеждат безплатно за Паркинсон в УМБАЛ "Свети Георги"

viber icon

Хората с установена болест на Паркинсон могат да се прегледат безплатно при водещи невролози от 4 ноември до края на месеца.  Кампанията ще се проведе в лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.   Това съобщи акад. проф. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология (БДН), изпълнителен директор на УМБАЛНП „Св. Наум“. В Пловдив пациентите ще се обръщат към проф. Пенка Атанасова и д-р Костадин Чомпалов от неврологичната клиника на УМБАЛ „Св. Георги“.

Те ще преглеждат всеки понеделник и четвъртък от 11 до 13 ч. Предварителното записване ще е на телефон: 0882 212 449 всеки делничен ден от 9 до 12 ч.

"България разполага с всички съвременни методи в терапията и в късните фази на болестта, които се плащат изцяло от Здравната каса. У нас пациентите са между 12 000 и 15 000. Напоследък идват все повече болни със закъсняла диагноза, от порядъка на 4 г. – 5 г. Това е характерно и в Европа, където 30% от пациентите се диагностицират с 2 до 3 г. закъснение. У нас е малко повече“, обясни акад. проф. Миланов.

Първите симптоми на заболяването са неспецифични. Характерно е треперенето, несръчност на едната ръка също е сред първоначалните симптоми. Впоследствие тя спира да се движи при ходене.

„Депресията, особено когато се появява внезапно на 55-60-годишна възраст, трябва да се проучи по-внимателно, защото често е сред първите симптоми на болестта на Паркинсон“, каза акад. проф. Лъчезар Трайков от Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“, зам.-председател на БДН. Той обърна внимание и на друг характерен ранен симптом – нощните кошмари и бурните резки движения насън, които при много пациенти се появяват преди двигателните оплаквания при паркинсонова болест.

В България разполагаме с всички съвременни медикаменти за Паркинсон, които се прилагат и в чужбина. Терапията за късна паркинсонова болест се плаща изцяло от Здравната каса.

 Ако Вие или Ваш близък имате такива оплаквания, запишете час при невролог за консултация през ноември, призоваха лекарите.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?