Следвайте ни

Не вярват в чипирането: Ето кои ученици се ваксинират срещу COVID-19 ВИДЕО/СНИМКИ

viber icon

Ученици, чиито семейства вече са ваксинирани или техни роднини са прекарали тежко COVID-19 прекрачиха рано сутринта прага на РЗИ – Пловдив и поставиха началото на кампанията за имунизиране на младежи между 12 и 18 години. При тях се прилага препаратът на Pfizer/BioNTech. 

Деветокласничката Виктория от ЕГ „Пловдив“ беше дошла със своята майка Ралица, която се е имунизирала още през март в зелените коридори. 44-годишната жена нямала право на избор на препарат, били й  Астра Зенека. „Имах втрисане, болки в мускулите и бях отпаднала при ваксинацията, но за 6 часа. По-голямата ми дъщеря също се ваксинира, след това мъжът ми. Нямах търпение да се разреши и за ученици, за да може Вики да се възползва също“, каза Ралица. Тя обаче не се е опитала да повлияе на решението на дъщеря си.

Деветокласничката Виктория твърди, че пред нея не е стояла дилемата дали да се ваксинира, или не. Причината е, че баба й и дядо й са прекарали тежко ковид. Боледуването им е било белязано и от престои в болнично заведение. „Ваксината не е нищо страшно, а е за нашето здраве. Просто ми е изтръпнала ръката. Това, което видях покрай роднините ми, които заболяха ме наплаши“, казва Виктория и добавя, че повечето й съученици са против, заради родителите си.

„Някои от тях дори поддържат теорията за чипирането. Аз не съм на тяхното мнение, но не съм тръгнала да си налагам моето, въпреки че те се опитват да ме убедят, че решението ми не е правилно и може да ми стане нещо. Освен това искам да видя света, а ваксинацията ще помогне да се приключи с всичко покрай коронавируса“, обясни Виктория. Тя обаче е категорична, че за нея здравето е по-важно от екскурзиите. 

Десетокласничката Йоанна от ЕГ „Пловдив“ пък дошла по съвет на родителите си да се имунизира. И при нея цялото семейство се ваксинирало, баща й макар и преболедувал е избрал да се защити с ваксина. До момента не са можели да пътуват заедно в чужбина, но след по-малко от месец, когато ще й бъде поставена втората игла – това ще се промени. „Сестра ми имаше два дни болки в главата, но не смятам, че това е основателна причина да не го правя. Все пак сега ще съм по-защитена“, твърди Йоанна. 

Учениците идваха предимно с родителите си, но това не е задължително условие. Ако изберат да дойдат сами трябва да носят със себе си  попълнено от родител информирано съгласие, както и въпросник за заболяваемостта на детето. В него се посочва, ако ученикът има хронични заболявания. „Ние сме изпратили тези документи на училищата и те ги изпращаха по имейлите на семействата“, обясни д-р Ваня Танчева-Манечева, директор на РЗИ – Пловдив. По думите й към момента интересът бил слаб.

"Не са много желаещите, засега те са под 10% и то от предварителното проучване, което направихме в 4-те най-големи гимназии“, каза д-р Манчева. Предстои през следващите дни да бъдат имунизирани 140 младежи. Това са ученици от езиковите гимназии, Математическата и Хуманитарната гимназии.

Подрастващите могат да отидат и във всеки един отворен пункт за имунизации. След това щафетата ще бъде поета от личните лекари. „Искахме да улесним процеса и да започнем преди учениците да излязат във ваканция. Идеята е от есента те да започнат присъствено обучение и да не се налага преминаването в онлайн“, каза д-р Манчева. Тя се надява, ваксинацията при учащите се, да последва примера на педагозите. И там тя тръгна плахо - 19%, но достигна 40%.

От РЗИ съветват учениците да се ваксинират, защото дори и да не изкарат COVID-19 с изявена клинична картина, то те са преносители.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?