46

Най-голямата болница в Пловдив изправена пред безпрецедентна атака

Официална позиция на УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив по повод материала в предаването “GLAS с Тина Ивайлова” по BTV със заглавие “Епикризи без операции?”

Материалът „Епикризи без операции?“ на г-жа Тина Ивайлова, излъчен в две части в ефира на телевизия „Би Ти Ви“ повдига много въпроси, претендирайки за „достоверност и обективност“.

Материалът отразява пациенти, преминали през много сериозни здравословни проблеми и тежки операции, на които се задават внимателно подбрани въпроси. В материала се показват документи, върху които те следва да излагат своите изводи и мнения, като интервюиращият разчита на тяхната емоционалност. Материалът показва и хора с маски, с променени гласове, които не смеят и не биха поискали да застанат с името си зад думите си.

При такъв подход не могат и няма как да бъдат излъчени действителните факти и обстоятелства по темата, и нещо повече – с този подход целенасочено да се създават само съмнения, единственото медийно средство за информиране на обществото остава боравенето с вероятности.

Истината, а не произвеждането на всяка цена на материал, който да интригува и спечели само с вниманието на аудиторията трябва да е водещ принцип в работата на журналиста. Непремереното въздействие върху съзнанието на хората и даването на грешна представа за реалното поведение и обществени отношения води до тежки последици за цялото общество. Дезинформацията води не само до изкривяване истината. Когато тя засяга чувствителни теми и интереси, дезинформацията и внушението винаги водят до трайни конфликти, наслояване на недоверие, болестност в самите обществени отношения, липса на здрав разум и мотивация в нашето общество.

Били сме и друг път свидетели на това, как негативното отношение и напрежението между лекари и пациенти, се създава именно чрез подкопаване на общественото доверие с непроверени факти и неразбиране на системата.

Кому е нужен такъв резултат, след като този резултат не е самата истина?

В материалите и коментарите в ефир многократно се употребяват термините „престъпление“, „документ с невярно съдържание“, „обвинение“, „свидетелски показания“. Това са понятия, които говорят за липсата на обективност и за преследваната цел при представянето на информацията. Използваните внушения водят единствено до объркване в съзнанието на хората и до недоверие на пациента в системата и в лекарите.

Единствено компетентните органи могат да определят дадено действие като престъпление или не, даден документ като неистински или такъв с невярно съдържание, единствено компетентните органи могат да обвиняват и раздават правосъдие, в това число да налагат обществено порицание.

Нееднократно в материала се посочва, че изложените твърдения се доказват от свидетелствата на разпитаните пациенти и получени медицински документи, издадени от лечебното заведение. Но как, след като това не се е случвало? Как едни разполагат с документи и показания, а тези, които трябва да ги снемат или притежават, не разполагат с такива. В проведената с водещата разследването журналистка кореспонденция нееднократно беше изискано предоставянето на документите, за които се твърди, че са издадени от лечебното заведение и данните, с които тя разполага, с оглед запознаването ни с тях и извършването на вътрешна проверка. Документите така и не са предоставени.

За период от една година в отделението по кардиохирургия, вероятно по сигнали на същите лица,  са извършени проверки от всички контролни органи в системата на здравеопазването.

И в момента тече прокурорска проверка, започнала много преди излъчването на този материал, по сигнали, възбудени от хора, чийто интерес е отделението на кардиохирургия да преустанови работата си.

Лечебното заведение е изправено пред безпрецедентна атака, породена от реваншизъм и фалшиво разбрано усещане за справедливост. От това страдат най-вече пациентите, чиято вяра в оказаната им помощ и лекарите е разклатена. Не бихме могли и не се наемаме да коментираме всички изложени в материала твърдения, преди приключване на проверките от компетентните органи. След приключване на производствата и при наличие на данни за извършени нарушения, ще бъдат предприети съответните законови мерки. Единствено ще посочим, че за период от 4 години – от 2019 до 2022 година в отделение по кардиохирургия са лекувани над 3000 души, които са успешно оперирани и изписани и вследствие на проведеното им лечение са получили възможност за много по-добър и по-дълъг живот.

Нека отново се замислим кой печели от един такъв материал? Обществото? Пациентът? Медията? Държавата? Или човек, готов на всичко, за да си върне нещо, което смята, че му принадлежи по право, на когото му се осигуряват неограничен набор от механизми да обвинява и наранява, в това число и медиите?

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 3 оценки
2.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
РЗОК Пловдив

РЗОК Пловдив

24.05.2023 | 20:45

Никой не смее с пръст да пипне болница като УМБАЛ Св Георги и Пълмед също. Всеки ден се вижда ясно източването, защото се отчитат ежедневно, но няма смелчаци да застанат на пътя на лекарите-милионери, които си изкарват парите с умела гимнастика и похвати на източване на бюджета на РЗОК Пловдив. Битката е предварително изгубена!

Отговори
4 0
Айше

Айше

24.05.2023 | 18:28

Аз съм доволна.В Англия 3 месеца чаках за преглед и накрая дойде един циганин от Пакистан братчед и ми изписа парацетамол

Отговори
2 1
.....

.....

24.05.2023 | 19:47

Тук няма да чакате и 5 минути, ще Ви опътечат, ще Ви изпишат медикаменти за целия Пакистански народ и ще Ви загробят доволна!!! А на паркинга ще се появи нов скъп мерцедес!

Отговори
3 2
.....

.....

24.05.2023 | 18:14

Шеф на тази болница е проф Джамбазов, който успя да изгони много кадърни мед. специалисти и да напълни администрацията с кибици на високи заплати. Добре е да се отрази защо ДАНС проверява и др. клиники за злоупотреби.

Отговори
4 0
Кошмар

Кошмар

24.05.2023 | 17:18

Най-долнопробната болница. В Кардиохирургията са извършени много некадърни операции. Пациенти запушват байпас след 2 години. Оперирани ,с оставена аневризма. Отделения,в които пациентите са оставени мокри,с пропускащи катетри. Тази болница трябва да бъде изцяло с нови лекари и персонал. Цялата система е гнилоч,но в касапницата (така и се носи славата)е много зле!

Отговори
4 1
Не сте ли разбрали още, че Трифик нюз

Не сте ли разбрали още, че Трифик нюз

24.05.2023 | 16:28

е долнопробна поръчкова медия. А "разследващата им журналистка" да започне да си вади хляба с нещо друго. Примерно да мие градска тоалетна. Разлика няма. Там й е силата. И да остави лекарите на мира. Защото утре няма да има кой да ни лекува. Нека ходи и се пробва върху тези, които коват законите и създават правилата. Ама смее ли....

Отговори
1 5
Хипократ Начевски

Хипократ Начевски

24.05.2023 | 14:03

Спрете да ограбвате спестяванията на хората работели десетки години и внасяли във фонд здравно осигуряване!Като някакви пиявици сте се настанили на бюджета на здравната и смучете до припадък!Всякакви професори и доценти си разпределят по 80-100 хиляди за заплати на месец!И се подигравате със здравето на хората!Хем точите здравната каса хем карате хората да си плащат,за избор на екип,за отделна стая,за консумативи и лекарства ….!Спрете да крадете и спазвайте Хипократовата клетва!

Отговори
14 0
Препатил пациент

Препатил пациент

24.05.2023 | 15:32

Каква Хипократова клетва, тези пиявици не са лекари а търговци, търгуват с най ценното с човешкия живот. Ужасиите в така наречена здравна система е ужасяваща, както казват, ако влезеш здрав в болница може да излезеш жив.

Отговори
7 0
Не знам, може и да е поръчково предаването

Не знам, може и да е поръчково предаването

24.05.2023 | 13:38

Но още преди години ми направи впечатление контрастът между трагичния вид на болницата отвътре и разкошните автомобили на служебния паркинг.

Отговори
16 2
Аlex

Аlex

24.05.2023 | 14:09

Че НЗОК е фабрика за некад ърници и специалисти по източване и децата го знаят! Канев- Русе! Прекрасна болни ца като нова с вмирисани и запушени тоалетни сега!

Отговори
7 0
да отбележим

да отбележим

24.05.2023 | 12:41

цитираната НЕ-БЪЛГАРСКА МЕДИЯ е сред най-помиярските не само у нас,а по света!

Отговори
6 5
Ицо

Ицо

24.05.2023 | 13:48

И все пак всеки е наясно, че касата се точи жестоко.

Отговори
15 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?