49
Следвайте ни

Най-бързият спечели: Няма противогрипни ваксини в аптеките в Пловдив, а хората търсят

С безплатните лекарства за COVID-19 ситуцията е идентична

viber icon

Часове след като медици предупредиха, че освен COVID-19, през зимата ще ни атакува и добре познатия грип, пловдивчани се юрнаха към аптеките за противогрипни ваксини. Търсенето се подсили в пъти повече, когато по всички възможни канали от Министерството на здравеопазването изнесоха данни от доклад, според който имунизираните срещу грип са по-трудна мишена за коронавируса. 

Търсещите противогрипните ваксини обаче удрят на камък. Аптеките нямат наличност, а ако случайно имат останал препарат, то той е френския, който е значително по-скъп и по тази причина нежелан от хората. Проверка на "Марица" в няколко аптеки на центъра на града и в кв. "Прослав" показа, че налични противогрипни ваксини няма. Има обаче възможност за заявка и доставка след поне ден-два. 

"Марица" се свърза с Димитрия Стайкова, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив, която потвърди за ситуацията с грипните ваксини. "Аптеките в града нямат наличност по простата причина, че вече е последния влак за поставянето на противогрипна ваксина. Те не зареждат в момента, защото кампанията наистина приключва. Все пак в складовете на едро има налична френската грипна ваксина, както и "Инфлувак", което е странно, защото в началото на кампанията още казаха, че привършва.", коментира тя. Стайкова също посочи, че желаещите имат опция да се сдобият с ваксината след заявка в конкретна аптека и да я получат там. "Но принципно поставянето на ваксина след декември просто е безсмислено", добави тя и припомни, че хората на 65 години са имали възможност да се обърнат към личните лекари за противогрипна ваксина, която е безплатна. Стайкова посочи, че все пак в някои аптеки в Пловдив има наличности на противогрипната ваксина. 


Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Цеца

Цеца

02.12.2021 | 16:38

Има една приказка: "Сетила се Мара да се побара". Преди месец на вратата на всяка аптека имаше голям надпис: "Има противогрипна ваксина". Е, кой ви е крив?

Отговори
2 0
Много важно!

Много важно!

02.12.2021 | 15:02

И бездруго наскоро се доказа, че предизвикват състояние, подобно на Алцхаймер или Кройцфелд-Якоб. Заради адютант, който е алуминий. Вече има хора, които години са си поставяли ваксина години наред и са с признаци. И не го чух от "една жена на пазара", има проучвания, който иска може да ги потърси.

Отговори
4 3
Много важно!

Много важно!

02.12.2021 | 15:04

Думата е "адювант", извинете глупавия автоматичен редактор.

Отговори
1 1
10 процента

10 процента

02.12.2021 | 14:55

"...припомни, че хората на 65 години са имали възможност да се обърнат към личните лекари за противогрипна ваксина, която е безплатна." - Да, би трябвало да има при личните лекари, ама винаги казват, че няма! Защото са осигурени само за 10% от хората над 65 год. А личните лекари ги слагат на когото си искат...

Отговори
2 2
Да си бият К19

Да си бият К19

02.12.2021 | 14:45

Вършат същата работа - тоест НИКАВА.

Отговори
5 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?