Следвайте ни

Напрежение в Онкото заради ковид зоната

Пациенти са притеснени как ще се следи да не се смесват потоците, след като и към момента в КОЦ-Пловдив трудно се спазват противоепидемиологичните мерки

viber icon

Сериозно напрежение назрява сред пациентите и медицинския персонал в КОЦ-Пловдив заради разкриването на ковид зона в специализираното лечебно заведение. Не става дума само за нас, но и за рисковете за персонала в Онкодиспансера, който ще трябва да се грижи за настанените в ковид отделението, твърдят болните. Те посочват, че и в момента трудно се спазват противоепидимичните мерки, а коридорите са пълни с хора, които се редят един до друг. В много от стаите има настанени по 5-6 души, което е доста опасно.  

Заради назряващия проблем днес се проведе спешна среща между представители на пациентски организации, временния управител д-р Пламен Фотев и Медицинския съвет към КОЦ-Пловдив.

„Има заподед за разкриване на ковид зона и ние сме длъжни да я направим. Успяхме да си издействаме в зоната да се настаняват само за наши лежащо болни пациенти, които се окажат с коронавирус. Няма да приемаме външни. Състоянието на здравеопазването е такова,  че всички трябва да помагаме, а и Хипократовата клетва ни задължава. Ще направим такава организация, че да няма смесване на потоци и лекуващи екипи, за да намалим рисковете. Ще защитим максимално и персонала, и пациентите “, каза д-р Пламен Фотев по време на срещата.

Според пациентите обаче е изключително неразумно, при наличието на инфекциозни болници и толкова много ковид отделения, в борбата с пандемията да бъде включена и онкомрежата, където се лекуват хората от най-уязвимата група. Според тях това необмислено решение създава опасност много онкоболни да прекъснат лечението си заради страх да не бъдат заразени с COVID-19, а това може да се окаже фатално за някои от тях.

Много медици подкрепят позицията на пациентите, но мълчат от страх да не загубят работата си.

Пациентите напомнят, че въпреки ескалирането на пандемията от здравното министерство са решили да има чисти от ковид лечебни заведения и клиники, за да не се поставят в риск хората с други тежки и хронични заболявания. На първо място в списъка са именно специализираните центрове, в които се лекуват или са диспансеризирани около 300 000 души. Това означава, че съвсем скоро КОЦ-Пловдив може да попадне в списъка със „зелени болници“. В същото време управителят на Онкодиспансера Пламен Фотев вече изпълнява заповедта за разкриване на ковид зона и преустройва част от помещенията във Втора база на КОЦ-Пловдив. Изборът е паднал върху най-добре оборудваните стаи от 3-то вътрешно отделение, което вдига още градуса на напрежението.  

 „В номално време, когато имаш хрема и температура, да те връщат от терапия, а сега тук да направите ковид отделение. Това нормално ли е? Ракът по-малко опасна болест ли е?“, риторично попита Ивелина Радева от фондация Грижа за живот България по време на срещата. Тя поиска да разбере колко сестри ще бъдат командировани в ковид зоната. По думите на д-р Антонета Томова все още не са правени такива разчети, защото в КОЦ-Пловдив има заболели сред персонала. От друга страна заради пандемията много диспансеризирани в КОЦ-Пловдив пропускат прегледи. „През последната седмица запланувани пациенти не идват. Това не се е случвало от март“, отбеляза Томова.

Според нея въпросът с ковид зоната не може да се реши от самото лечебно заведение. Тя  посъветва пациените да се обърнат към здравния министър и кризисния щаб. Томова смята, че не е работа на медиците да се противопоставят на заповедта и да излизат на протест, както направиха софийските им колеги.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Барабар с лекарите

Барабар с лекарите

30.11.2020 | 18:07

Каква е тази измислена фондация и тази госпожа.Защо, никъде няма поместена информация за фондацията , а годишен отчет тя публикува ли.

Отговори
2 0
лошо куче

лошо куче

28.11.2020 | 00:31

Всичко става със знанието на тиквата

Отговори
2 3
Васко

Васко

28.11.2020 | 00:45

Изработи си парите, отивай да спиш!

Отговори
1 1
Гадове

Гадове

27.11.2020 | 18:52

И кой гений безмозъчен е пуснал тази заповед?

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?