Напрежение! Окупират Общинския съвет заради Онкодиспансера

Под обсада ще започне днешната сесия на Общинския съвет заради предстоящия избор на управител на КОЦ - Пловдив. 

Сесията е насрочена от 10 часа в Градския дом на културата "Борис Христов", но още в 9 часа протестиращи се готвят да се съберат там. Те настояват за прозрачно провеждане на конкурса и се обявяват срещу манипулации. Сред протестиращите са и членове на  пациентска организация, която застава зад настоящия управител д-р Парашкев Цветков, чийто мандат изтече през август. 

Според предложението на конкурсната комисия, внесено в Общинския съвет от зам.-кмета Илия Кирчев, за управител  е класирана радиоложката от Онкото проф. д-р Марианна Янева, която печели първо място.  На второ  след нея е преподавателят по микробиология в МА доц. д-р Тихомир Дерменджиев, на трето - проф. Петър Петров, който в момента е временен управител на МБАЛ "Св. Мина", на четвърто - известният ексдепутат от БСП проф. д-р Илия Баташки. 

Сегашният управител на Онкодиспасера д-р Парашкев Цветков изненадващо беше декласиран на конкурса. 

Два дни преди сесията шефът на общинската дирекция по здравеопазване д-р Калин Калинов оповести, че е внесъл сигнал до главния прокурор Иван Гешев срещу проф. Марианна Янева. В качеството си на временен управител на КОЦ през 2016 г. тя е подписала неизгоден договор за 32-срезов компютърен томограф , който струва 950 000 лева, и с това е ощетила лечебното дружество, твърди в изложението си д-р Калинов. 

Д-р Калин Калинов беше председател на конкурсната комисия, но е подписал протокола за класирането с особено мнение. Счита, че проф. Янева не може  да ръководи Онкодиспансера. 

Групата на ГЕРБ е на друго мнение. Нейният шеф Йордан Илиев заяви за "Марица", че  17-те съветници от ГЕРБ единодушно са решили вчера да гласуват резултатите на конкурса, тъй като е проведен при спазването на всички законови правила, и че проф. Янева е най-добрият избор измежду общо петима кандидати, явили се на конкурса.  Запознати с отношенията  в местната партийна структура твърдят, че така им е било  наредено от градския лидер на ГЕРБ Иван Тотев.

Йордан Илиев също  е един от участниците в комисията, в която са членове съветниците  Ангел Славов от ГЕРБ и Слави Георгиев, независим. 

Съветниците от Демократична България настояват за прозрачен и публичен конкурс, за да няма съмнения. Групата на БСП  е против предложението  на конкурсната комисия за избор на управител. Социалистите са на мнение, че конкурсът е опорочен.

Очаква се ресорният зам.-кмет Илия Кирчев да оттегли предложението си и с това да сложи край на  екшъна около КОЦ, поне на този етап.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?