Следвайте ни

Кои са най-тежките усложнения при пневмония

viber icon

Най-неблагоприятното за заболелия при пневмонията е белодробният абсцес. При него се образува нещо като кухина в белия дроб, изпълнена с гной в резултат на тежко некротично възпаление на белодробния паренхим, протичащо с разпад. Лечението е с комбинация от антибиотици и много по-продължително. Тогава клиничната картина е изключително тежка, с висока температура, отделят се храчки, които са гнойни жълто-зелени на цвят, понякога и с кръв. Те са със зловонна миризма - която ни насочва, че става дума за некротично възпаление на белия дроб.

Друго тежко усложнение на пневмонията са плевралните изливи. Нормално белите дробове са обгърнати от два слоя специфична обвивка - плеври, между които има неголямо количество течност. За излив говорим, когато има събиране на повече течност между плеврите, която при пневмониите е с възпалителен произход. Много често тези усложнения завършват с летален изход за заболелия, ако лечението му не е започнало навреме. За това медиите са категорични, че хората не трябва да подценяват пневмониите, а да потърсят помощта им, ако не се чувстват добре. 

 
Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?