Следвайте ни

Над половината медици в Пловдивско с ваксина срещу ковид

viber icon

Справка, изготвена от РЗИ – Пловдив, за хода на ваксинационния процес при медицинските специалисти в областта показа, че над половината кадри, заети в здравния сектор, са предпазени срещу вируса. Това съобщи пред „Марица“ директорката на Районната здравна инспекция в града, д-р Ваня Танчева-Манчева. 

Според представените от нея данни 62% от джипитата в Пловдивско са избрали да си поставят ваксина срещу ковид инфекцията. Като цяло между 51 и 52% от медицинските кадри, към които спадат и медицински сестри и санитари, са ваксинирани за областта. 

Д-р Танчева-Манчева сподели, че е изненадана от резултатите и коментира, че покритието е на добро ниво в сравнение с данните за страната. 

Тя отново напомни за тенденцията за разпространение на вируса сред по-младите, тъй като и вчера сред далите положителни проби е имало много деца. Според нея прави впечатление, че заболелите са предимно под 50-годишна възраст. „Определено има разлика при различните вълни на вируса. За щастие, към момента хоспитализациите не са се увеличили, въпреки нарасналата заболеваемост. Надяваме се, че може да има и по-леко протичане на „Делта“ варианта, но да не казваме голяма дума все още,“ уточни пред репортера ни д-р Танчева-Манчева.

Тя допълни, че вече се забелязва и увеличение на случаите от пловдивския квартал „Столипиново“, където болните не са един или двама. 

Шефката на РЗИ-Пловдив обобщи, че ситуацията остава изключително динамична, но за сега се откроява различното клинично протичане на инфекцията. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Не говорете глупости!!!

Не говорете глупости!!!

05.08.2021 | 14:27

Дори и тези, които се водят "ваксинирани" са си били само физиологичен разтвор.

Отговори
4 1
3600

3600

05.08.2021 | 14:05

Я се скрий ма овцо! Появяваш се, агитираш за ваксините,докарани с буса на" Кен" и замлъкваш за ден-два. После получаваш нареждане от някой и отново изрецитирваш същите лафове.

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?