1939

Над половината българи готови да тестват нови лекарства

7 от 10 нашенци се надяват по този начин да се справят с нелечимо към момента заболяване

Повече от половината българи биха участвали в клинично проучване, сочи социологическо  изследване, направено от ARC Rynek и Opinia по поръчка на международната платформа за клинични проучвания Pratia.

63% от сънародниците ни заявяват, че са срещали израза „клинични проучвания“,  а 7 от 10 респонденти (69%), които са чували за такива, оценяват знанията си като поне на средно ниво, докато 31% ги описват като ниски или много ниски. Над половината (55%) от онези, които са чували за клинични проучвания, имат позитивна нагласа,  39% - неутрална и само 6% - негативна. Отношението в повечето случаи се формира на база информация от традиционните медии, медицински специалисти и непрофесионални мнения. 7 от 10 българи (71%) от онези, които някога са попадали на термина „клинични проучвани“, вярват, че те дават надежда за контрол на състояния, които в момента са нелечими. 7% пък заявяват, че вече са участвали в клинични проучвания.

Повече от половината респонденти (52%) биха участвали в клинично проучване, ако могат и трябва да го направят. Процентът на вече участвалите в клинични проучвания, които е по-вероятно да го направят отново, е дори по-висок - цели 68%.  

Най-често соченият мотив за участие в клинични проучвания (63%) е шансът за излекуване на заболяване, за което другите методи на лечение са били неуспешни. Следващи по важност са достъпът до иновативни методи на лечение (39%) и улесненият свободен достъп до здравни грижи (30%). Една пета пък се доверяват на положителното мнение на други хора за изследваното лекарство.  

„Стремежът на Pratia е да предостави улеснен свободен достъп до иновативни терапии на всеки български пациент, независимо в коя точка на страната се намира. Виждаме, че нивото на информираност за клиничните проучвания все още не е достатъчно високо, а открай време в обществото битуват градски легенди и митове по темата. Нашата цел е да ги развенчаем, като заедно с медиите и лекарите предоставяме надеждни факти за клиничните проучвания. Само така ще осигурим на пациентите вземане на рационални решения за подобряване на здравословното им състояние, базирани на достоверни източници на информация“, споделя д-р Мартин Костурски, изпълнителен директор на Pratia Bulgaria.

Преди да вземат решение, желаещите да участват в клиничните проучвания биха се консултирали първо с личния си лекар (56%) и/или със специалист (55%). По-малък дял биха потърсили информация в уебсайтове на медицинска тематика (23%) или на клиничните проучвания (22%). Едва 17% от респондентите биха обсъдили решението си със своя партньор, а само 10% - с родителите си. 

Основните бариери при участие в клинични проучвания са притеснения относно нежелания ефект от дадена терапия (56%) и от непозната терапия (38%). За 14% пречка е необходимостта да се посещават изследователски центрове.

 

“Безопасността на пациентите винаги е на първо място, когато става дума за клинични проучвания. Има много стриктни процедури, които следваме всеки ден, и преди да бъде започнато едно клинично проучване, то трябва да бъде одобрено от регулатори, които следят за безопасността на пациентите, ефективността на лечението и всички етични аспекти. Здравето на пациентите се изследва регулярно“, споделя д-р Мирослав Стоянов, началник на отделение „Кардиология“ към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.  

За българите основният източник на познание за иновативни терапевтични методи и клиничните проучвания са личните лекари и медицинските специалисти, следвани от уебсайтовете на медицинска тематика и на клинични проучвания.   

Pratia е платформа с над 90 клинични центъра в 6 европейски държави: Полша, България, Чехия, Германия, Испания и Украйна. От 2012 г. насам е извършила над 1500 проучвания, като предлага гъвкави и високотехнологични решения за иновативни терапии. През 2014 г. Pratia се присъедини към NEUCA Group -лидер в дистрибуцията на фармацевтични продукти в Полша.

 

55 пловдивчани участват в тестването на медикаменти

Общо 55 души от Пловдив и околните общини са склонили досега да участват в клиничните проучвания, проведени от центъра в областния град. Те са се включили в тестването на нови медикаменти за лечение на респираторни, кардиоваскуларни, онкологични заболявания, Ковид-19, психиатрични състояния, хронична бъбречна недостатъчност, анемия, ХБН при диализни пациенти, ХОББ, астма, тромбоза, грип.

Това, което отличава центъра за клинични проучвания в Пловдив от останалите, е Медицинският университет, разположен в града. Това, както и сътрудничеството с УМБАЛ "Пловдив", от своя страна, води до наличието на голям брой медицински лица от различни специалности, достъп до всякакъв вид диагностична апаратура и разбира се, възможността за достигане до голям брой пациенти. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?