Следвайте ни

Над 6000 недоносени бебета се раждат у нас на година

viber icon

Над 6000 бебета годишно у нас се раждат много преди срока. Едно от 10 идва на бял свят преди термина. През последните 20 години честотата на преждевременните раждания в повечето страни се увеличава. Такава е тъжната равносметка на Световния ден на недоносените бебета- 17 ноември. 

Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр. Грижата за най-малките и крехки пациенти възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв. на ден.
Тази статистика е причината на този ден да се говори повече да недоносените. И  да насочим  вниманието към тези най-мънички и борбени деца, голяма част от които въпреки всички трудности, с които се сблъскват все пак оцеляват и нещо повече – израстват като здрави деца.
Отделението за недоносени деца в "УМБАЛ-Пловдив" е сред водещите в страната. Разполага с необходимата съвременна медицинска апаратура за обгрижване на бебетата. В УМБАЛ Пловдив се раждат около 160-170 недоносени деца. „Около 15% от родените в болницата деца са с различна степен на недоносеност. Процентът тук е по- висок от средния за страната – 10-11%. Причина за това са възможностите на неонатологично отделение  за отглеждане на  новородени с екстремно ниско тегло“, казва началникът на отдленетието д-р Диана Аргирова.


В света над 15 млн. бебета се раждат преждевременно всяка година (по данни от 2012 година), а само в Европа те са около 500 000. Над 1 млн.  умират от усложнения всяка година в следствие на преждевременно раждане. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?