Следвайте ни

Над 30 медицински сестри напускат МБАЛ "Свети Мина"

viber icon

Над  30 медицински сестри напускат общинската МБАЛ "Свети Мина". Това стана ясно днес, след като подадоха едномесечните си предизвестия на управителя на здравното заведение д-р Генади Странджев. Причината за решението им  са ниските трудови възнаграждения. След проведените разговори между тях е ръководството им е било съобщено, че болницата няма финансов ресурс да повиши размера на сегашните им заплати от 540 лева на искането от тях 700 лева. Те са получили предложения месечните им надници да бъдат вдигнати на 600 лева.

След като чули това, сестрите решили, че е най-добре да си тръгнат  и да си търсят работа в други лечебни заведения. Стана ясно, от болницата си тръгват най-много сестри от Детското, Кардиологичното и Хирургичното отделения на болницата. 


Управителят на болницата д-р Генади Странджев призна за проблема и добави, че това са реалните финансови възможности и заплатите не могат да бъдат вдигнати на исканите от персонала  700 лева. 

"Реалното финансово състояние на болницата е тежко и няма възможност да повишим заплатите на медицинските сестри  на 700 лева. Говорих с техни представители и им предоставих ясни разчети. Получаваме средства само от Здравната каса за извършена дейност и те не са в такъв обем, за да повишим рязко заплатите на медицинските сестри. Ако го сторим ще трябва да вдигнем месечните  възнаграждения на санитарите, шофьорите и другите служители, а на на този етап не можем да го сторим.

Моята съпруга също е медицинска сестра и искам да й бъде повишена заплатата, но на този етат не може да стане", каза  още д-р Генади Странджев. Той уточни, че все още не се е стигнало до вливането на МБАЛ "Свети Мина" в МБАЛ "Свети Пантелеймон", както реши през миналата година  Общинският съвет на Пловдив. За решаването на проблема ще се търси помощта на община Пловдив.  

За разрешаването на проблема управителят ще търси помощ и съдействие от Община Пловдив. На работа в МБАЛ "Свети Мина" в момента са 92 медицински сестри, като се очаква те да намалеят с една трета. Доктор Генади Странджев добави, че е готов на преговори с тях, за постигане на приемливо за всички решение. МБАЛ "Свети Мина" от няколко години е в тежко финансово положение и се стигна до няколко протеста, заради ниските трудови възнаграждения.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?