2374

Нацията изперква: 70% от психично болните са на улицата и без хапчета

През 2030 г. българите най-често ще губят работата си заради депресия

Нацията изперква, а забавените здравни реформи драстично увеличават броя на хората с психични проблеми, които не получават нужното лечение.  За това алармираха участниците в кръгла маса "Лицата на депресията - предизвикателства и отговорности“ в София, в която участваха водещи специалисти.

Пандемията е влошила психичното здраве на българите, като повече хора търсят консултации с психиатър и невролог и консумацията на антидепресанти се увеличава. Това се случва на фона на все по-изострящите се стари проблеми като недостъпна и зле финансирана медицинска помощ, липса на специалисти, както и стигма към хората с психични разстройства. В същото време реформите в системата, които са разписани на хартия, се бавят.

Особено стряскащо е, че 70% от хората с психични проблеми у нас не получават никаква грижа. Въпреки голямата заболеваемост след лечение в стационар българският пациент не може да се насочи към продължаващо лечение и грижи. Всички психиатрични услуги извън 12-те държавни психиатрии са изцяло частни, 

като една консултация струва от 30 до 120 лева. 

При това само 1% от близо 500-те психиатри у нас имат частна практика, което затруднява тежко достъпа на пациентите.

Същевременно в България антидепресантите се реимбурсират най-малко в Европа - НЗОК поема само 50% от стойността им, докато в Словения държавата плаща 70% от цената, в Румъния - 90%, във Франция, Германия, Италия, Испания и Финландия - 100%.

Д-р Захари Зарков от Националния център по обществено здраве и анализи изнесе данни за влиянието на Covid пандемията. Оказа се, че през 2020 г. са извършени 15 000 психиатрични прегледа по-малко в сравнение с 2019 г., но затова пък през 2021 г. прегледите са 25 000 повече от тези през 2019 г.

Драстично са се увеличили и консултациите при невролог - с 230 000 повече. Продажбата на антидепресанти е скочила със 7%. Увеличено е търсенето и на други успокоителни средства. 

Д-р Цветеслава Гълъбова ​- директор на психиатричната болница "Св. Иван Рилски“ - представи трудностите по приемането на новата Национална стратегия за психично здраве ​- 2020-2030 г.

Основната идея в нея е промяна на парадигмата - от медицински модел на лечение към психосоциален модел в общността. Липсата на психосоциална грижа в общността 

е превърнала психиатриите в приюти за 300 болни, 

които живеят постоянно в тези лечебни заведения. Проблем е, че все още Националният съвет по оценка на потребностите от психиатрични услуги не е започнал работа, а това е отправната точка на стратегията. "Още сега е ясно, че в нейното финансиране са заложени само 26 милиона лева по Плана за устойчиво развитие и 5 млн. лева национално съфинансиране. Парите за обучение на персонала, който е най-големият проблем в системата, са орязани драстично. Ако не бъде адекватно финансирана, стратегията ще остане един стерилен програмен документ без практическо приложение“, заяви д-р Гълъбова.

Психиатърът акад. Дроздстой Стоянов очерта тежкия проблем с недостатъчния брой на психиатрите в страната. "От общо 500 психиатри само 400 работят на терен, като от тях на възраст под 35 години са максимум 28. Това е катастрофално състояние на човешкия ресурс“, допълни Стоянов.

Адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова съобщи, че 68% от наемащите служители не вземат на работа човек с депресия. Адв. Петрова обърна внимание, че хората с депресия имат право на болничен, но не за да си "почиват“ вкъщи, а за да се насочат към активни мероприятия, които да ги извадят от това състояние.

По данни на СЗО депресията е третата причина за загуба на трудоспособност през 2008 г., като прогнозите са през 2030 г. да се превърне в причина №1.

Тежките психични разстройства са 19.5% от всички заболявания, честите психични разстройства са 14.54%, тревожните разстройства са 8.4%, а голямото депресивно разстройство е 6.2%, сочат данни от изследването "Барометър на депресията“ в ЕС. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Буден гражданин

Буден гражданин

29.09.2022 | 14:41

Незнам колко луди има на улицата ,но тези който са писали тази стратегия за псих.здраведо2030г.наистина не са с всичкия си.Искам да попитам създателите на тази стратегия каква е целта да се закрие най-голямото ЦПЗ в Пловдив,което обслужва почти цяла Южна България и да се прехвърли към УМБАЛ Свети Георги.Нали се сещате ,че. Веднага ще бъдат намалени стационарните легла,персонала,трудови възнаграждения,и тогава "лудите"наистина всички ще бъдат на улицата и ще умират по пейките на гарата и автогарата.Многоооооо "умни глави"са тези ,който са я сътворили тази пишман стратегия.Май тези специалисти не работят в истинска психиатрия/лудница/и въобще не са запознати със социалния статус на тези болни.Жалко,много жалко! Затова няма да има медицински персонал в тези лечебни заведения!

Отговори
2 0
Жълти книжки

Жълти книжки

29.09.2022 | 14:14

Тов са все: демократи, седесари, фашаги и джендъри! Американското посолство ги държи на каишка с грантове, наливно джони и хапчета!

Отговори
2 0
сем

сем

29.09.2022 | 13:42

Този факт не е повод за присмех и подигравки! Говори що за хора,и народ сме ние!!!!!

Отговори
3 0
снощи

снощи

29.09.2022 | 12:22

по би-ти-ви ясно видяхме страния блясък в очите на един лу-д, който нахлу неканен. А шефката на психиатрията в София, Гълъбова, вместо да си обгрижва болните, е на всяко гърне мерудя, по всички телевизии и дори в комитета по избирането на зеления чорап!

Отговори
2 0
министъра на здравеопазването

министъра на здравеопазването

29.09.2022 | 12:17

От всички доктори не съм доволен само от психиатрите в София. Вместо да се грижат за пациентите и всеки ден да им слагат усмирителните ризи, те ги пускат да се шляят и да гостуват от телевизия на телевизия за да им участват в предаванията. Ама, телевизиите са виновни. Поне да изтърпат до неделя да не ги показват защото, народът няма да отиде да гласува.

Отговори
2 0
Руски15

Руски15

29.09.2022 | 11:24

Като гледаме колко са неадекватните и с блясък в очите в Парламента представям си колко са на улицата.

Отговори
5 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?