Следвайте ни

На ул. "Капитан Райчо" загубиха битката

Инвеститорът вече копае основите

viber icon

Протестиращите срещу застрояването между блоковете на ул. "Капитан Райчо" и "Родопи" претърпяха фиаско. Празното пространство започна да се застроява от собственика въпреки апела на живеещите в квартала община Пловдив да спре изграждането на кооперация. Теренът е с площ малко над 700 кв. метра и до преди 15-ина години също беше общински.

 

През 2007 г. тогавашният кмет д-р Иван Чомаков предложи, а Общинският съвет прие парцелът между блоковете на  ул. "Родопи" и "Кап. Райчо" да бъде заменен за градинката на ул. "Лозенград" до Военна болница. Под мотото за спасяването на тази градинка бяха раздадени на частници около 20 атрактивни общински имота.

 

Междублоковото пространство на ул. "Родопи" стана собственост на фирмата на Васил Будев. Той пък го е продал на "Центрум груп". Според действащия ПУП фирмата има право да строи. Собствениците поискаха от Общината 4,6 млн. лв., за да се откажат от терена, но до сделка не се стигна и багерите вече копаят основите. 

 

В Пловдив няма район, където жителите да не се изправят на нокти срещу застрояването на малкото оцелели площи. Поредният мастодонт бе вдигнал накрак живеещите до сградата на ТД на НАП на ул. "Скопие". И тук, на малката квартална улица точно до градинката, частният инвеститор искаше да вдига жилищен блок.

Протест имаше и в ЖР "Южен", който е презастроен и продължава да набъбва с нови сгради. Куриозното е, че този път срещу изграждането на две кооперации бяха се надигнали собствениците на апартаментите в "Оазис 3". Преди това срещу самия Оазис пък протестираха обитателите на старите панелки в съседство.  

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

брао кмете, града се развива..откъм гъза

брао кмете, града се развива..откъм гъза

16.05.2019 | 13:45

супер е така, искаме поне 67 апартамента да има , нито един гараж, да е долепен плътно до тротоара, даже ако може да го кези малко ( по примера на рефанката) , да е задължително поне два/три етажа над всички останали ( те са балъци, ще си седят в ниското) , да е грозен дизайн, кичозен коптор някакъв да е...за да ни готино

Отговори
3 1
така е

така е

16.05.2019 | 12:50

така е в подкупната община

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?