Следвайте ни

Здравко Димитров обяви отварят ли детските градини и ясли в Пловдив ВИДЕО

viber icon

Провеждаме онлайн допитване сред родители дали яслите и детските градини в Пловдив трябва да бъдат отворени. Около 60 процента от хората имат нагласа да се отворят, защото от това зависи работата им. Мисля, че ще се съобразим. Това посочи кметът Здравко Димитров по време на онлайн брифинг съвместно с председателя на Общинския кризисен щаб д-р Калин Калинов във връзка с края на извънредното положение и актуалните противоепидемични мерки.

Димитров заяви, че Пловдив се е справил достойно с предизвикателствата на пандемията и благодари на всички, ангажирани с процеса на овладяването й. 

Пловдив премина успешно през извънредното положение, въведено заради епидемията от коронавирус. Бяхме единни, дисциплинирани и отговорни, за това благодаря на всички пловдивчани, каза Здравко Димитров в оценката си за изминалия период на извънредно положение. По думите му градът преживя  трудни дни на ограничения, принудително спиране на работата, затваряне на детските градини и училищата. „Животът започва да се нормализира, но пловдивчани трябва да продължим да бъдем внимателни, да бъдем отговорни, да спазваме социална дистанция и противоепидемичните мерки, защото с отпадането на извънредното положение не означава, че заразата е отминала“, заяви още кметът. Той подчерта и огромната роля на районните кметове, които бяха 24 часа на разположение и привеждаха в действие мерките. 

Градоначалникът благодари на медиците, на дарителите, на полицията, на общинските предприятия и медиите, които бяха на предна линия и помогнаха да се справим по време на кризата. 

Той съобщи, че  е разговарял с председателя на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който е отличил Пловдив като образцов град по време на пандемията. Здравко Димитров подчерта ролята на правителството, на премиера Бойко Борисов  и на Националния щаб, които взеха бързи и адекватни мерки в епидемията и не допуснаха тя да се разрасне в сериозни мащаби, каквито се наблюдават в други държави в Европа и света. 

Общинското образование се оказа напълно подготвено да мине към онлайн обучение, защото три години преди това бяхме започнали дигитализацията, подчерта още кметът. Искам да благодаря на учителите за всеотдайната им работа, на учениците, които бяха още по-усърдни по време на епидемията и имат по-добри резултати, на родителите, които се включиха. Анализът показва, че пловдивската образователна система е напълно дигитализирана. Към момента има работещи 30 000 акаунта и 5 000 онлайн класни стаи. Всички 52 общински училища са с активирани облачни платформи, които се ползват активно. 

Председателят на общинския кризисен щаб д-р Калин Калинов смята, че адекватните мерки в общинското здравеопазване в Пловдив също са дали резултат. "Бяхме се подготвили и очаквахме много по-голям брой заболели. Слава богу, че това не се случи", каза Калинов. Той припомни, че за много кратки срокове медиците от общинските здравни заведения са били обезпечени с лични предпазни средства, а две от болниците – „Св. Мина“ и „Св. Пантелеймон“ успешно трансформирани, така че да могат да приемат леки и среднотежки случаи с COVID-19. За тях чрез дарения е била осигурена и животоспасяваща апаратура. 

Зам.-кметът по финанси Илия Кирчев посочи, че Пловдив е един от първите, въвел антикризисни мерки за бизнеса. Предстои да бъде гласувано от Общински съвет предложението на Общината - от 13 май до 31 август 2020 г. да бъдат освободени от "тротоарно право" обектите, които бяха затворени за извънредното положение. Предвидено е намаление с 50% на наема на заведения, помещаващи се в общински имоти, които по време на извънредното положение са извършвали дейност в намален обем, като са приготвяли храна. Предстои Общинският съвет да отсрочи до края на годината заплащането на такси за билбордове. 

Сред важните мерки бяха и тези за подкрепа на културния сектор. Освободихме от наеми културните институции, ползващи общинския сграден фонд за периода на извънредното положение. Община Пловдив ще финансира онлайн проекти на пловдивски творци по Културния календар. Създадохме кризисен фонд за подкрепа на независимите пловдивски творци, които могат да кандидатстват за еднократна безвъзмездна помощ от 1000 лв.

 „Община Пловдив успя да се погрижи ефективно и за едни от най-засегнатите групи – социално-слабите, самотните хора и хората с увреждания“, е оценката на зам.-кмета с ресор социални дейности Анести Тимчев. Той подчерта, че задачата е била да се достигне до наистина нуждаещите се хора. Затова е създаден социален координационен център, който изготви регистър на ползвателите на социални услуги, с цел предотвратяване на злоупотребите с помощи. Този център е имал за задача да поддържа и списъци с доброволци, които да участват в разнасянето на пакетирана храна и лекарства на нуждаещите се пловдивчани. „Съвместно с районните кметове създадохме организация хранителните продукти от детските ясли и детските градини, чийто срок изтича в периода на извънредното положение, да бъдат предоставени на домашния социален патронаж“, подчерта Тимчев. Той припомни, че преди дни Пловдив стана един от първите градове, в който стартира програмата „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“ за 250 души. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Василка

13.05.2020 | 20:51

Нека взетото решение да бъде взето от специалисти ,а не под натиска на родителите. Нека специалистите да говорят с аргументи и знания,защото това е най-важното в този случай. Децата са най-важни и дано не изложим здравето им на опасност!

Отговори
0 0

Молба

13.05.2020 | 16:34

Моля да помогнете да се приведат в приличен вид детската площадка , пейките и градинката около паметника на генерал Радко Димитриев . Събират се много майки и деца !

Отговори
0 0

Ракова

13.05.2020 | 16:20

Наистина К.Калинов добре се справя. А за старшина Т. Чонов какво ще речем- доволни ли сте от транспорта. Кой ги научи да дават медия на прокурор?! Нали сме демократи!

Отговори
1 0

психиатър

13.05.2020 | 12:47

Разчитаме това да се случи. Браво, Кмете. Браво и на д- р Калинов. Активен, с ясна позиция както винаги. Лоялен.

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?