Следвайте ни

МЗ поема специализацията на 13 джипита и трима анестезиолози в Пловдив

viber icon

Общо 87 са местата за поети от държавата специализации на лекари в клинични специалности. За това информираха от Министерството на здравеопазването.     С приоритет за следващата година са бъдещите специалисти по обща медицина ​- общо 19 места, и инфекциозни болести - 13 места.

Най-много бъдещи общопрактикуващи ще се обучават в практики в Пловдив - 13, по едно място е обявено във Варна, Ямбол, Сливен, Пазарджик, Павликени и Самоков. Инфекциозна болница в София ще поеме двама специализанти, за чието обучение и възнаграждения ще плати държавата, по едно място ще има в 11 града в страната.

Седем са местата, платени от държавата, за специализации по трансфузионна хематология, 6 - за съдебна медицина, 5 - за пневмология и фтизиатрия, също 5​ - за клинична микробиология. Три  места има за бъдещи анестезиолози ​- в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, 3 ​- детска психиатрия, 3 ​- за клинична лаборатория, по толкова и за патология, неонатология, спешна медицина. На тези бъдещи специалисти държавата поема както таксата за теоретичното обучение, която ще плаща на съответния университет, така и заплатата, която е в размер на две минимални работни заплати за страната, или 1300 лева през 2021 г.

По този ред държавата ще поеме обучението и на 12 медицински сестри и акушерки, както и на 4-ма специалисти по медицинска радиологична физика.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ганев

Ганев

05.11.2020 | 08:42

Интересна тема - специализация в какво ??? и за какво...Тези хора май забравят че медицината отдавна я няма. Всичко е високи технологии...Без техника НИЩО НЕ СТАВА....Само че тази техника не се прави с консултации, хапчета и по разни пътеки.... Те просто са едни ОПЕРАТОРИ НА МАШИНИ, които им вършат работата.. Оператор значи лице което натиска определен бр. бутони.....С две думи т. нар. специализация е онова което почти всичко като теория е забравено горе долу да си го опреснят....Тази кастова система е далеч от понятието СЛОЖНОСТ. Мания за величие и нищо повече.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?