Следвайте ни

МУ-Пловдив ще готви програмисти за медицината в нова хибридна специалност

viber icon

Медицинският уншиверситет в Пловдив въвежда нова хибридна специалност в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи в София. Тя се нарича "Софтуерно програмиране в медицината" и отдавна е изключително актуална по света. Медицината вече не може без компютърните технологии, но материята е специфична. Затова инженерите и IT специалистите трябва да има дълбоки познания по медицина. Това е причината за създаването на новата програма.   

Още 2 хибридни специалности с участието на Висшето училище по телекомуникации и пощи ще бъдат разкрити от 2022 г.  МУ Варна ще готви кадри за компютърно администриране на медицинска апаратура, а МУ - Плевен за много модерната напоследък "Телемедицина", която дава нови възможности за прегледи и профилактика на хора в отдалечени райони.

"В медицината всеки ден работим с информационни технологии. Не можем да си представим съвременните диагностика и лечение без специализираната компютърна техника", заяви при подписване на меморандума за новата специалност проф. Мариана Мурджева, ректор на МУ- Пловдив.

Бъдещите студентите ще учат едновременно и в двете висши училища- инженерното и медицинското. Очаква се началото да е след две години.

Висшите училища сами по себе си не могат да доставят образование по всички предмети, но ако се свържат в мрежи могат в много по-голяма степен да го направят, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев..

Такива хибридни специалности за България са новост, а учебните планове за обучението на инженерите тепърва ще се уточняват. Създаването на хибридни специалности е заложено и в новата Стратегия за висшето образование

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?