Следвайте ни

Модерно оборудване за диагностиката на дихателна недостатъчност в МБАЛ „Света Каридад“

Новият ултразвуков апарат ще е от ключово значение в условията на пандемия

viber icon

Въпреки трудните времена желанието на МБАЛ "Света Каридад" да предоставя висококачествена диагностика и обслужване провокира надскачане на стандартното и инвестиране в бъдещето чрез закупуването на първия по рода си в България ултразвуков апарат, модел Venue, производство на GE Healthcare.

Venuе e революционна ултразвукова система, основавана на усъвършенствани технологии, чието вдъхновение е базирано на утвърдената медицина. Това е система, създадена от специалисти за специалистите- последно поколение ехограф, с ултра-компактен дизайн, специализиран за бърза и автоматизирана диагностика и с възможност за дезинфекция.

Иновативното в ултразвуковия апарат са софтуерите, базирани на изкуствен интелект „Shock Toolkit“, които спомагат за надеждната диагностика, осигурявайки високо качество на клиничния образ във всеки един режим.

Новият апарат използва Auto B-line софтуер за скрининг на бели дробове с автоматична детекция на B-линиите в реално време. Тази технология е изключително полезна за бърза диагноза при пациенти с остра форма на дихателна недостатъчност, особено в условия на пандемия.

В друг свой режим апаратът извършва сегментно картиране на белите дробове и акумулация в едно изображение на всички изледвани зони за прецизна диагностика на белодробното състояние и детайлен анализ на потенциално опасните зони. Това е възможно благодарение на т. нар. технология Lung Tool.

Чрез работата на оборудването в Auto IVC режим пък техниката осигурява автоматично измерване IVC контрактилитет.

Auto VTI режимът предлага автоматично изчисление на velocity time integral и проследяване тренда в изменението на измерените параметри.

Системата оптимизира времето за сканиране, обработка и анализ, за да предостави възможност на специалистите за бързо диагностициране и незабавно адекватно лечение, което е изключително ценно в критични моменти.

МБАЛ "Света Каридад" покрива високи европейски критерии и стандарти за лечебно заведение и ежедневно предoставя безкомпромисно качество и професионализъм на медицински услуги, внимание и грижа за всеки пациент.

Д-р Никола Миленкович, който е началник на отделението по Анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ "Света Каридад", разяснява защо този апарат е толкова важен за болницата:

- Д-р Миленкович, какво е усещането да бъдете началник на отделението по Анестезиология и интензивно лечение в момент на подобна пандемия?

- В условията на тази пандемия е трудно да си началник на интензивно отделение,но е и предизвикателство да намериш баланса между това, да се грижиш максимално добре за толкова много тежко болни и същевременно да осигуриш удовлетворение за персонала, който работи в много тежки условия. В края на Третата вълна на пандемията мога да твърдя,че сме се справили адекватно със ситуацията.

- Смятате ли, че инвестирането в иновативно оборудване може да спаси повече човешки животи?

- Разбира се. Съвременната апаратура ни помага да взимаме по-бързи и ефективни решения,от които зависят човешки животи. Новите технологии са бъдещето в медицината. Те правят дадена болница конкурентно-способна, съвременна и иновативна. Предимството в нашата болница е, че тя има договор със Здравната каса. Така всеки,който е осигурен, може да се възползва от наличната модерна апаратура, а наша цел е максимално да разгърнем нейния потенциал, за да осигурим качествено и съвременно лечение за всеки.

- Защо се спряхте на този апарат и какви са неговите предимства?

- Спряхме се на този апарат, защото има много възможности, лесен е за употреба и предлага изключително качество на образа. С него си помагаме за диагностичното уточняване на интензивните ни пациенти и имаме възможност да практикуване периферни нервни блокади.

- Какво представляват тези блокади и защо се налагат като световна тенденция?

- При тях се блокира само зоната на оперативната интервенция с един или с много малко медикаменти, те са много подходящи за увредени пациенти с много придружаващи заболявания, а за съжаление повечето хора, с които работим, са точно такива. Избягват се някои усложнения, при тях няма отнемане на съзнание и пациентите се възстановяват много бързо, като същевременно са обезболени следоперативно. Периферните нервни блокади са бъдещето в лечението на хроничната болка, от която страдат много голям процент от хората.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Изпатил

Изпатил

10.07.2021 | 08:28

Не ходете в тази болница! Каквато и техника да закупят трябва да инвестират и в кадри, нещо което не правят. Най-високи стандарти на търговско дружество. Аз лично никога не бих отишъл отново при тях, дори и за изследвания...

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?