Следвайте ни

Модерните технологии навлизат в лечението на пловдивчани

viber icon

Вестник "Марица" е стожер на най-големите ценности - човешкото здраве, а с този форум той за пореден път дава шанс на пловдивчани да избират къде и по какъв начин да се диагностицират и да се лекуват, заяви модераторът д-р Веселка Христамян, специалист в Клиника по лицево-челюстна хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“. Тя припомни и думите на кандидата за нов еврокомисар по здравеопазване Стела Кириакидис, че здравната сфера е приоритет, но за да постигне тя своите цели успешно, трябва да се включат иновациите, които са значим двигател. 

В срещата хотел "Рамада Принцес Тримонциум" се включиха ръководителят на катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в Пловдив проф. Марияна Стойчева, която запозна аудиторията с разпространението на вируса на СПИН в Пловдив, региона и страната. Съвременните терапии за лечение на СПИН промениха заболяването и то вече не е смъртна присъда, макар че заразените трябва да пият лекарствата си всеки ден през целия си живот.  

Проф. Румен Стефанов от катедрата по социална медицина и обществено здраве заинтригува присъстващите с презентацията си „Намаляване вредата от тютюна“, като изтъкна, че над 700 000 души умират заради пушене всяка година. Той отбеляза, че от една страна, в ЕС се води борба с вредния навик, но в същото време постоянно се отпускат субсидии и се подпомага производството на тютюн. Подобно противоречие дразни хората, изтъкна той.

Към темата се присъедини и доц. Радост Асенова, преподавател по обща медицина в МУ-Пловдив, която подчерта, че семейни лекари са научени да дават 30-секундни съвети на своите пациенти и те успешно ги прилагат, за да ги откажат от цигарите. Това е една от новите профилактични практики, която се прилага при диабет, сърдечносъдови болести и др.

Доц. Нарцис Калева, завеждащ сектора по ендокринология в Детска клиника към УМБАЛ „Св. Георги“, представи иновативни дигитални технологии за следене на кръвната захар. Сензорите контролират кръвната захар на всеки 5 минути, а инсулиновите помпи подобряват качеството на живот, защото на пациента не се налага да се инжектира 4-5 пъти на ден. 

Д-р Димитър Георгиев, ендокринолог в МБАЛ „Медлайн“, се включи в темата за диабета, но от втори тип, за който подчерта, че основният рисков фактор е затлъстяването. И тъй като храната ни става все по-калорична, препоръча не само да намалим консумираните количества, но и да повишим физическата си активност.

Д-р Божидар Митев от  УМБАЛ "Пловдив" пък говори за съвременните методи за лечение при диагностика на УНГ заболяванията.  

Проф. Ангелина Влахова от Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив запозна присъстващите с приложението на 3D CAD/CAM технологиите при лечение на зъби. Тя изтъкна, че те не само помагат на пациентите, но протезите „прилягат като ръкавици“.

Водещият АГ специалист д-р Георги Крумов от МБАЛ „Медлайн“ представи терапевтичните възможности на иновативния метод HIPEC. Той го прилага от 2016 г., но с помощта на мултидисциплинарен екип, и до момента 35 жени с рак на яйчниците в 3 или 4 стадий са селектирани за този вид терапия. От 20 до 80 процента се повишава преживяемостта на пациентките, като по-младите се възстановяват по-успешно.  Уникално мобилно приложение в помощ на жените, които искат да станат майки, демонстрира клиничният ембриолог д-р Борислав Матеев. Технологията следи редица медицински показатели на бременната или желаеща да забременее и ги изпраща директно до нейния лекар. Учените, автори на разработката, очакват тя да повиши успеваемостта на асистираните бременности. 

Д-р Регина Хатър, специалист по пластично-възстановителна хирургия в МБАЛ „Уни Хоспитал“, сподели своя опит при лечение на пациенти с карцином на гърдата. Тя изтъкна, че в болницата предстои да се въведе трансплантация на лице, като отбеляза, че 3D биопринтирането, за което говори проф. Виктория Сарафян, може да бъде много полезно при пациенти с липсващи кости или хрущяли. 

Консултантът на Международната инициатива “Angels” за България Десислава Хлебарска я представи по време на форума. "Нашият стремеж е да дадем шанс за живот на пациентите с мозъчен инсулт, като стремежът е да скъсим времето, в което пациентът ще получи адекватно лечение", каза тя и посочи, че в инициативата са включени 40 болници у нас. 

Мая Атанасова, президент на Лайънс клуб „Еврика“, обясни, че огромна част от тяхната благотворителност е за информираност и достъп до изследвания за ранна превенция на редица хронични заболявания при деца

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?