Следвайте ни

Мобилни лекари и терапевти ще пътуват до инвалиди в отдалечените места

viber icon

Мобилни лекари и терапервти ще пътуват до инвалидите в отдалечените населени места, за да им предоставят амбулаторни услуги и физиотерапия. Чрез приложение на смартфона пък медиците ще могат да следят състоянието на болните. Това предвижда Националната стратегия за хора с увреждания до 2030г., която е публикувана за обществено обсъждане. Освен това до 10 години трябва да се създадат медицински центрове с легла за наблюдение и лечение до 48 часа, както и да бъдат създадени структури за дългосрочни грижи. 

За подобряване качеството на живот и ограничаване на тежестта на хроничните заболявания и уврежданията е необходимо в стратегията е залегнало да се укрепи капацитетът на общественото здравеопазване чрез провеждане на активни, ефективни и ефикасни промотивни, профилактични, лечебни и рехабилитационни дейности, както и да бъдат развити човешките ресурси в сферата на здравеопазването. 

Медицинската експертиза се нуждае от различно ниво на контрол, за да се намалят случаите на злоупотреби с болничните листове и телковете, е записано в стратегията. Освен това ще трябва да се подобри и инфраструктурата в превозните средства, гарите и уличната мрежа. Целта е хората с увреждания и възрастните да се придвижват по-лесно. Експертите смятат още, че трябва да се увеличи процентът на намаление от билети и карти, които инвалидите използват при пътувания. Идеята е намалението да се определя в зависимост от степента на увреждането им. 

Планирано е и БНТ и БНР пък да въведат в програмите си специализирани субтитри, език на знаците, аудиоописание, аудиосубтитри. Ще продължи и насърчаването на бизнеса да наема инвалиди, като работните места се адаптират според нуждите им.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?