Следвайте ни

Младоженка се оплака пред "Марица": Ходене по мъките след положителен тест

viber icon

Пловдивчанка алармира "Марица" за ходене по мъките из здравните институции след положителен тест за ковид.

След цяло денонощие, прекарано в неуспешни усилия за сваляне на високата температура и потискане на зверско главоболие, личната ѝ лекарка решила да ѝ издаде направление за PCR тест. В Инфекциозна болница след два часа висене я препратили към Спешното. Все пак бил извършен бърз тест, който, очаквано, се оказал положителен и било назначено домашно лечение с антибиотик. Казали ѝ, ако се почувства много зле, да звъни на 112.

Най-големият проблем обаче възникнал с налагането на карантина. Оказало се, че не е ясно кога информацията ще стигне до РЗИ, тъй като системата не работела и от болницата нямали връзка със здравната инспекция. Затова лекарите посъветвали пациентката да вземе положителния тест и амбулаторния лист като доказателство. Предупредили я, че е възможно да минат няколко дни до обаждането на РЗИ.

За заболялата обаче било важно докога точно ще бъде под карантина, тъй като ѝ предстояла сватба. 

Тъй като личната лекарка не била изписала теста, се оказало невъзможно да подаде информацията в РЗИ. От здравната инспекция пък отказали да карантинират дамата, тъй като не били получили информацията от Инфекциозна болница. Трябвало да се изчака системата им да бъде оправена, разказва пловдивчанката.

„Не ни карантинираха. Не ме попитаха къде съм ходила и с кого съм била контактна, даже не ме питаха къде живея. Единствено записаха в книгата на дежурните адреса ми по лична карта - да има там нещо“, възмутено споделя потърпевшата.

В крайна сметка, тя и контактните ѝ лица решили да се карантинират без официална заповед на властите. ​Симптомите ѝ вече са минали, а тестовете са отрицателни. Сватбата предстои.

Бъдещият младоженец пък не успял да получи болничен за карантина, защото се е изолирал доброволно, а той не присъствал официално като контактно лице в регистъра на РЗИ. ​А проблемът се решил, като бил издаден болничен лист с различна диагноза от ковид. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Срам

Срам

26.08.2021 | 12:21

Пълни глупости! Марица,първо проверите и тогава давайте грешна информация. Всеки положителен тест директно се записва в системата на РЗИ! От там се обаждат в рамките на 3-4 дни,като карантината започва да тече от датата,на която е излязъл положителния резултат. Няма значение кога ще се обадят от РЗИ. Ясно е,че сте н екадърни, но не може да пишете п ростотии ат типа есна леля каза. Б ахти и вестника.

Отговори
4 1
Безотговорни

Безотговорни

26.08.2021 | 12:08

Безотговорни служители в институциите.

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?