Следвайте ни

Микс от алкохол и амфети прави шофьорите камикадзета

viber icon

- Като родител на тийнейджър ви питам - как да познаем, че детето ни е започнало да взима дрога?

- Промяна в поведението, отсъствия от училище, намаление на успеха по математика и физика. Стават доста разсеяни. Инверсия на съня ​- безсъние, слушане на силна музика през нощта, зачервени очи. Безкрайни разговори по телефона не във ваше присъствие. Загуба на интереси. Ако е спортувал, спира. Не на последно място ​- изчезване на пари, ценни вещи от дома. Това е зов за внимание. Детето смята, че не му обръщате достатъчно внимание. И то най-често от страна на бащите. Зависимите деца в моята практика са предимно такива без баща, без мъж в семейството, с когото детето да се идентифицира.

 

Легализирането на марихуаната може да спре наркоманията 

Внимавайте, ако един тийнейджър не спи, спре спорта, закъса с оценките по физика и математика

Има черен пазар на метадон, който се краде от държавни и частни програми 

 

- Доцент Тотева, покрай пандемията има ли наплив на пациенти със зависимости? 

- Да, еднакво ме търсят и зависими от алкохол, и от наркотици. Тази изолация повиши страхово-тревожното напрежение. Специалистите говорим за посттравматичен стрес. Настъпва до 1-2 месеца след дадено събитие. Но ако не се вземат мерки, продължава с месеци, дори години. За съжаление, пандемията доведе до безработица, до сриване на много бизнеси. Повиши се най-вече алкохолната зависимост, още повече, имаше доста писания, че българската ракия помага, че водката помага.

 

- Тоест това е заболяване?

- Да, хронично, рецидивно. От 6 години съм експерт към ООН в работна група, в която са най-известните специалисти от цял свят по наркомании. Например там членува и д-р Нора Волков, професор от САЩ, която е шеф на Американския институт за проучвания в областта на наркотиците. Събираме се всяка година във Виена. Проф. Волков изнесе безспорни доказателства, че се касае за хронично, рецидивиращо заболяване. Да не казвам преди колко години, но като млада лекарка в Суходол ни учеха, че е разстройство в поведението. Тоест обусловено от наследствени, социални фактори, психологически фактори. Имаше психоаналитични теории на зависимостите. От 10 години се говори за заболяване, което е обусловено от промени в определени мозъчни структури. То е трудно за лекуване, изисква се огромен опит да излекуваш наркоман или алкохолик.

 

- Еднакво трудно ли е?

- Доста трудн​о, но при алкохолиците се справям доста по-добре, особено с жените. Те са доста по-мотивирани за лечение. Просто са на зряла възраст и се стряскат, ако имат проблеми с черния дроб - стеатоза, цироза. Докато при зависимите от дрога, вчера например имах пациент на 14 години. Такъм младеж трудно ще го уплашиш, че ще развие белодробна емболия или чернодробна стеатоза. На преден план излиза работата със семейство. Много рядко тези деца имат пълно семейство. Обикновено липсва бащата. Най-често! При някои липсват и  двамата родители, някоя баба се мъчи да се справи с този младеж. Естествено, шансовете да се спаси това момче или момиче са малки. Семейството е на първо място. Когато има опора при лечението, когато има кой да вложи усилия и средства, защото безплатните места за лечение в България са малко и намаляват. На повечето се плаща, и то сериозно.

 

- Колко струва лечението в комуна?

- Не мога да кажа с точност, тъй като не се занимавам пряко с подобни общности. Търсят ме като консултант, но дотам. Скъпо е. 1000 лева и нагоре месечно. И то се изисква продължително лечение с висококвалифициран психолог. Зависимите трябва да останат 6 месеца, дори година в една подобна общност. Тези комуни, за съжаление, трябва да се подпомагат от Църквата, както е в Италия, Франция, Хърватия.  При нас има отделни ентусиасти. Липсва координация между държавни, частни и религиозна служби. Няма държавна политика!

 

- Споменахте в предварителния разговор ​за промяна в предпочитаните наркотици. Навремето се знаеше ​- кокаинът е дрогата на богатите, хероинът ​- на бедните, а младите в дискотеките са на амфетки. Как е сега?

- Комбинирана употреба на амфетамини, алкохол. Това е лошото! Излизат непрекъснато синтетични амфетамини. Смесват се с марихуана. Продава се кръстена трева, билка. Това са коктейли от марихуана, синтетика. Достъпът до тях е много лесен! Подрастващите нямат проблеми. Затова и откакто посещавам тази група към ООН, се обявих твърдо за легализирането на марихуаната. Така е в повечето европейски страни. Португалия има богат опит в легализирането и се смята, че наркоманията там е овладяна.

 

- Тоест легализацията на марихуана ще помогне?

- Става въпрос за легализиране за медицински цели, не за еднократна употреба. Има страни с по-лесен режим, но аз съм за медицински цели. Така ще се наложи държавен контрол върху производството на марихуана. При нас всичко това е нелегално. Както е известно, този бизнес процъфтява. Ако се контролира производството и продажбата, дори да се облекчи режимът на продажба като в Холандия или Калифорния, ще бъде добре. Първо, няма да е забранено и съответно няма да предизвиква такъв голям интерес сред подрастващите. Ще се продават  по-качествени продукти. Данъците може да отидат за лечебни центрове - консултативни или комуни. Пари от бюджета, отдавна съм разбрала, трудно се дават. Няма разбиране, затова трябва да се търсят алтернативи. Легализирането на марихуаната е една от тях.

 

- Тоест хитът е коктейл от марихуана и амфетки. А кокаинът?

- Много е скъп. Повече вървят химични производни на кокаина като крек. Те се обработват. Хубав, истински кокаин се ползва от богати. На ден това струва 150-200 евро. Хероинът намаля доста в сравнение с преди 20 години. Но от доста време в България има черен пазар на метадон. Той излиза и от частни, и от държавни програми. Пациентът постоянно иска високи дози. Половината използват за лична употреба, другата продават. Това е много порочна практика в България.

 

- Споменахте пациент на 14 години, той каква дрога използва?

- Тийнейджърите предпочитат определено споменатите коктейли. Вижте, не мислете, че много хора идват и чукат на вратата ни. Най-често това прави семейството, което е загрижено, разбирайки за зависимостта. За съжаление, в повечето случаи близките са вдигнали ръце и са едва ли не захвърлили детето. Това е най-вредното! 

 

- Продължават коментарите за трагедията с Милен Цветков, чийто джип беше пометен от надрусания Кристиан Николов. Той е от заможно, добро семейство. Какво кара такива деца да посягат към, прочетох, коктейл от 4 наркотика?

- Често младежите го правят като "билет" към дадена компания. Събираш се с приятели и ти не може да участваш в тази група, ако не употребяваш такива дроги. Този коктейл предизвиква подобно шофиране, ескалираща агресия, която се проявява в разюздано сексуално поведение, при някои амфетамини се явяват зрителни халюцинации. Те променят поведението на индивида към съвсем неадекватно.  Абсолютно се загубва преценка на заобикалящата среда.

 

- При употреба на амфетамини например доколко прибавянето на алкохол усилва ефекта?

- 2-3 пъти. Комбинацията позволява много по-малка доза дрога или хапчета да „те хване“. Пак казвам, малко се изследват подобни неща в България. Националният център по наркомания беше ликвидиран, т.е. вля се в Института по обществено здраве. Да ви кажа, дори преди 10 ноември 1989 г. се работеше по-сериозно. Тогавашният Комитет по трезвеност беше доста ефективен с всичките му там комунистически приумици. Сега не са добре нещата.

 

Доцент Соня Тотева е завършила Медицински университет - София, има специалност по психиатрия и над 30 години стаж. Специализира в Лондон. Дълги години директор на Държавна болница за лечение на наркомании и алкохолизъм. От доста време е експерт към ООН, в момента има частен кабинет за лечения на зависимости. Председател на Асоциацията за профилактика на наркомании, най-старата у нас.  

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?