Следвайте ни

Местната власт с екшън план за по-добро здравеопазване в Пловдив

viber icon

По-добро здравеопазване в Пловдив е една от основните задачи, която местната власт си поставя в близките години. В община Пловдив е подготвена здравна стратегия за периода 2021 – 2030 г. , която ще се обсъжда утре. 

На обсъждането са поканени всички общински съветници, представители на синдикатите,  академичната общност, Българския лекарски съюз и РЗИ.

Стратегията ще бъде представена от директора на  общинското „Здравеопазване“  д-р Калин Калинов. В документа е направен анализ на основните акценти на текущото състояние на услугите,  предложена е визия за развитието на общинските здравни заведения, както и политики за реализация на основните приоритети. 

Като първи приоритет  се извежда устойчивото развитие на общинското здравеопазване за постигане на здравно благосъстояние на жителите на Пловдив чрез ефективни и ефикасни дейности на общинските лечебни заведения, подобряване на здравния статус на населението, контрол на основните рискови фактори и мониторинг на заразните болести,  като акцент е поставен върху профилактиката.

Водещ приоритет е обезпечаването на качествена и достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ, укрепване ефективността и контрола на медицинските дейности. В стратегията са включени подобряване на майчиното и детско здраве и грижа за уязвимите и специфични групи от населението.

Водещи задачи остават обезпечаването на общинското здравеопазване с квалифицирани кадри и гарантиране на финансовата му стабилност, както и изграждане на електронно здравеопазване в Община Пловдив като част от националната здравна информационна система.

Дискусията ще бъде излъчвана на живо на Фейсбук страницата на Общинския съвет.  Следващото публично обсъждане на стратегията ще бъде с пациентските организации. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?