Следвайте ни

Мерят безплатно кръвно на Главната на 17 май

viber icon

Всеки пловдивчанин може да измери безплатно кръвното си налягане на 17 май, понеделник, от 10 до 18 часа на Главната до Община Пловдив.

Поводът е Световният ден за борба с хипертонията, който се отбелязва тогава. Организатори са Международна лига по хипертония (ISH) и Световно дружество по хипертония е инициатор на кампанията „Май месец за мерене“ в България, която е най-голямата синхронизирана здравна кампания в света. 

За периода на реализация са дадени съвети за поддържане на здравословно кръвно налягане на повече от 4,2 милиона души в над 100 държави. Основна цел на кампанията е да се повиши обществената осведоменост и да се направи контролът на кръвното налягане достъпен за хората по света.

Повече от 10,8 милиона души умират всяка година от състояния, свързани с високо кръвно налягане. Повишеното кръвно налягане продължава да бъде рисков фактор №1  за смърт в света. Контролът на стойностите на кръвното налягане покрива не повече от 40% от хората, което по последни данни означава, че половината хора с хипертония продължават да не знаят, че я имат. Със стойностите на кръвното налягане е свързан повишеният процент на сърдечно-съдови заболявания като коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност, инсулт, инфаркт, деменция, предсърдно мъждене и бъбречни заболявания. Тези заболявания засягат приблизително една трета от възрастното население в световен мащаб и представляват най-голямата епидемия, изпитана някога от човечеството. 

Под мотото „ИЗМЕРВАНЕ, КОЕТО СПАСЯВА ЖИВОТ. ТВОЯТ.“ В продължение на Международния ден за борба с хипертонията – 17.05.2021, Българска лига по хипертония ще реализира скрининги, с подкрепата на Омрон България, Асоциация на студентите по медицина - България, Национален научен експедиционен клуб „Юнеско“, Асоциация на студентите по фармация, Медицински университет - Варна, Община Пловдив, Община Стара Загора, и други. 

През май и юни 2021 в 12 града –  София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Русе, Добрич и Ботевград са планирани общо 15 локации за измерване на кръвно налягане на хората. Участниците ще бъдат информирани за рисковете от хипертонията; ще получат информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване; ще бъде измерено кръвното им налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на Предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на Предсърдно мъждене в домашни условия като профилактика на мозъчен инсулт и инфаркт.

Предсърдното мъждене е най-честата форма на сърдечна аритмия, засягаща 1 на 4 души над 40 годишна възраст. Към момента над 11 милиона души в цяла Европа са засегнати от предсърдно мъждене и се очаква те да нараснат със 70% до 2030 година. Предсърдно мъждене е хронично прогресиращо заболяване, което увеличава риска от животозастрашаващи усложнения като инсулт, инфаркт и сърдечна недостатъчност. 

Световният ден на хипертонията (WHD) се подкрепя официално от Международното дружество по хипертония (ISH), Световният ден на бъбречните заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната диабетна федерация (IDF).

При организацията измерванията ще бъдат съобразени с епидемиологичната обстановка и ще се приложат всички мерки за безопасност на участниците на местата за скрининг.            

Програма ще бъде публикувана в сайта на Българска лига по хипертония https://hypertension.bg/.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?