2374
Следвайте ни

Мерките ясни в петък, училищата затварят последни ВИДЕО

Смъртността сега е с една трета по-слаба от предишните, отчетоха в МЗ

viber icon

Искам да подчертая, че въпросът с пандемията и смъртността се тълкува и чисто политически, започна здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг. И даде думата на съветника си проф. Кожухарова за обяснения по темата. 

Епидемичната вълна се развива бавно, едва последните дни се засилва, сподели проф. Кожухарова, съветник на министър Кацаров. Тя повтори, че това е трета, а не четвърта вълна от ковид, както твърдяха предшествениците от кабинета на Бойко Борисов. Тоест, няма вълна през пролетта на миналата година.

За нея вълна има, когато заболяемостта се покачи над 100 заразени на 100 000 души. Проф. Кожухарова показа графики, че вълните вървят приблизително еднакво в България.

Според нея смъртността сега върви дори под показателите от предните две вълни. През първата миналата есен са починали 7920 българи. През втората от пролетта 8459. Третата върви в момента. 

Сравнение за първите 9 седмици на всяка от трите вълна. През първата има  4735 починали. През втората  4479, а сега 3364.

"Това означава, че Делта вариантът е по-заразяващ, но не и по опасен", каза професорът.

"Тези числа се дължат и все пак на 20 процента ваксинирани", допълни министър Кацаров.

Пресконференция е относно актуалната ситуация с COVID-19 в страната. Участват министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, зам.-министър Александър Златанов, директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър.

Репортер на "Марица" е на мястото на събитията и следи събитията.

Проф. Христова направи сравнение с комшиите. В момента Сърбия има три пъти по-голяма заболяемост от България. В Турция също ни водят, но съвсем леко.

В Албания имат малко по-малка заболяемост, отчете наследничката на проф. Кантарджиев. В Гърция традиционно по-малка заболяемост се отбелязва и в момента .

Румъния обаче е с два пъти по-голяма заболяемост в момента от България, макар че предните вълни е било обратното.

Доктор Златанов съобщи за ситуацията в болниците. 7268 са общо КОВИД леглата у нас плюс още 760 за интензивни случаи.

Заети са 71 процента от нормалните легла и 63 процента от интензивните. В София специално има 1569 легла и 231 интензивни. Свободните легла в столицата са 333, от които 19 за интензивни.

Най-заети са леглата в област Търговище, 30 процента от болниците са заети с ковид пациенти. Габрово и Шумен също са в тройката.

Враца и Плевен са най-добре с едва 8-9 процента заетост на леглата с болни от ковид.

Има и 100 разкрити ковид зони в цялата страна с изключение на Видин и Търговище, отчете Златанов.

Министър Кацаров уточни, че всеки лекар преценява за трета доза на ваксините и няма нужда от заповед.  Зависи от състоянието на пациента.

За допълнителни мерки ще говорим в петък, сподели министърът. 

Пари в КОВИД зоните не се искат от здравно осигурени. Той призова за сигнали, ако на някого му искат пари.

На въпрос на "Марица" министърът потвърди, че училищата ще бъдат последните затворени при нови мерки в България.

Има завишен брой заразени ученици, което е характерно за делта варианта. Но това не води до завишен брой деца в болниците. Засега те са 121 деца при над 5000 пациенти, уточни проф. Кожухарова на питането на "Марица".

Министър Кацаров отряза исканията на директори на училища да получават заповед кога да се учи на ротационен принцип. "Точно директорите трябва да преценяват, те знаят най-добре", сподели д-р Кацаров.

"Дори в една област не са еднакви показателите. Понякога в отделна община са минимални заразените по училища", сподели още министърът. И похвали област Сливен, където училищата се справят отлично.

"Сърдит съм на медицинските сестри, че протестират срещу мен. Ние направихме повече за тях, отколкото други за години. Срещнах се днес с тях и говорих приятелски. В Плана за възстановяване са включени няколко мерки, които ще помогнат. Не сме били тъпана, не обикаляме медии да се хвалим. Но направихме много.

Ще разгледам някои техни искания, които са основателни, но се разделихме с мир и любов", завърши д-р Кацаров. 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

докато се наумуват

докато се наумуват

13.10.2021 | 20:29

Тази вълна едва сега започва да набира сила! Тези, които твърдят че сме в пика, са неграмотни измислени професори, назначени по партийна линия!

Отговори
0 3
Студент в Пловдив

Студент в Пловдив

13.10.2021 | 20:04

Да се задължат всички университети в Пловдив да провеждат упражненията дистанционно. Защитете живота на студентите и преподавателите и то без финансови загуби. сега е моментът после ще бъде късно.

Отговори
1 3
Да спасим децата си от хунтата

Да спасим децата си от хунтата

13.10.2021 | 16:30

Фатмака ще датвори за изборите. Той разбра, че никой не го иска. Сбогом на фуражката и хунтата му.

Отговори
9 8
Срам е този Министър

Срам е този Министър

13.10.2021 | 16:26

Министър който не може да накара КРЪЧМАРИТЕ да спазват мерките на никакъв не става . Били работили Протестно ... Смях Запечатване и край 100000 лв глоба и чао бамбино

Отговори
13 4
Мерки и теглилки и азъ

Мерки и теглилки и азъ

13.10.2021 | 15:38

И я съм и зел и мерките и теглилките Три метра въже насапунисъно и хубав електрически стълб на централен булевард с южно изложение Идеална мярка и теглилка Нали

Отговори
6 4
Хепи

Хепи

13.10.2021 | 15:29

Кръчмите и баровете! Затваряй на секундата!

Отговори
14 5
Нали

Нали

13.10.2021 | 14:02

А ако социологическите проучвания покажат, че ГЕРБ ще може да състави самостоятелно правителство, на както отиват работите, НАПРАВООООО сигурно ще трябва да ходим с противогази по улиците!

Отговори
11 24
Нали

Нали

13.10.2021 | 13:51

Още при първото излязло проучване, "традиционно високият" рейтинг на Мунчо от около 600 процента се срина на около 40! След седмица като се разбере, че рейтингът му вече е около реалните 20 процента, ще видите как ще се тръпкосат да налагат ограничения и карантини и локдауни за да не могат хората да гласуват!

Отговори
18 9
Plovdiv

Plovdiv

13.10.2021 | 16:11

ТОТЕВ И СТАМЕНОВ ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ЗАТВОРА

Отговори
14 13
Лора

Лора

13.10.2021 | 19:08

а Радев за къде да се готви? Грипенчо си е той

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?