Следвайте ни

Медицинският университет в отворено писмо до студентите: Да работим с разбиране и диалог, а не с гняв и ненавист

viber icon

Ректорско-деканският съвет на Медицинския университет Пловдив се обърна към студентите си с отворено писмо. Поводът е заповедта, изискваща задължително предоставяне на сертификат за ваксинация, отрицателен тест или документ за преболедуван коронавирус от студентите за практическите занятия.

Публикуваме текста на писмото без редакторска намеса:


Драги студенти,

Пред прага сме на новата учебна година. И за сетен път сме изправени през предизвикателството да работим и да се обучаваме в условията на доказана пандемия. Заповедта на ректорското ръководство Р-1350/20.08.2021 г. за организация на учебния процес през следващата учебна година предизвика напрежение сред някои, изразено бурно в социални мрежи и медии. За съжаление никой от протестиращите студенти не поиска разговор с нас по темата. Подобна организация на учебната дейност с изисквания в ситуация на COVID-19 пандемия се прави и в други университети в света – в САЩ стотици висши училища изискват студентите да са ваксинирани при началото на учебните занятия през есента. Това са университетите в Колумбия, Харвард, Принстън, Станфорд, Илиноис, УКЛА, Иейл и много други.  В Европа задължително ваксиниране се въведе за работещите в здравния сектор и обучаващите се в Англия, Франция, Германия. В Италия, Гърция и Франция парламентът одобри задължителната ваксинация в здравния сектор. Медицинските университети в тези страни предвиждат задължителна имунизация или антигенен тест за присъстващите студенти. 


Благодарим за категоричната подкрепа на тези студенти и колеги (а те бяха стотици!), които:


-          разбраха правилно отговорността, която носим като обучители и обучаеми за опазване на индивидуалното и общественото здраве;
-         са наясно, че вирусът SARS-CoV-2, болестта COVID-19 и настоящата епидемична обстановка представляват сериозна реалност;
-          съзнават, че медицинското образование е специфично, изисква контакт с болни хора и техни роднини, множество комуникации, но и стриктно спазване на противоепидемични мерки и правила, съобразени с особеностите на медицинското обучение;
-          не се поддадоха на провокации за бунт, заплахи за съд, публични протести, внушения за дискриминация и натиск за ваксинация, защото заповедта дава право на избор.

Всеки студент има право да учи и работи, а в медицината това право е свързано с определени задължения и дисциплина, защото носим гражданската и медицинска отговорност да пазим не само нас самите, но и колеги, пациенти и техни роднини, тъй като живеем и работим в общество.
Медицински университет - Пловдив желае да запази атмосфера на спокойствие и разбирателство в учебната си среда и не се стреми към насаждане на напрежение в обществото в условия на сложна политическа обстановка в страната.


На последния ректорски съвет предложихме уточнения в спорната за някои студенти  т. 3  с цел  осигуряване на повече информираност относно възможностите за вида на обучение, а именно:
Достъпът на студенти до клиничните учебни бази ще се съобразява стриктно с изискванията на ръководствата на лечебните заведения и необходимостта от преструктуриране на болничните звена, която ще се наложи от натоварването на здравната система. Студентите при влизане в практически занятия в учебните клинични бази следва да представят ясни данни за индивидуалния си статус по отношение на COVID-19 (наличие на валиден документ за ваксиниране или документ за преболедуване/антителен тест в началото на семестъра, антигенен или PCR тест), за оценка на риска от внасяне на инфекция при рискови болни и медицински персонал, минимизиране на шанса за предаване на зараза, опазване на индивидуалното и общественото здраве и стабилността на здравната система. За тези студенти, които при обективно доказани обстоятелства и медицински контра-индикации, не могат да се обучават присъствено, ще бъде осигурено адекватно присъствено обучение в Симулационния център или он-лайн обучение. Същите при болест, заразоносителство, карантина или други обстоятелства ще бъдат компенсирани с възможност за практическа работа с хоспитализирани пациенти след настъпване на промени, които ще позволят влизането им в присъствена среда. Желаещите да работят в  COVID-19 структури могат да компенсират част от практическите си занятия по вътрешни болести. 
Призоваваме студентите да се съобразяват с правилата и да спазват противоепидемичните мерки. Подкрепяме правото им на личен избор, но следва да проявяват гражданска и медицинска отговорност, да уважават правото на здраве на пациентите, медицинския персонал и колегите си. Както и в предишни семестри, така и за този, МУ-Пловдив ще осигури необходимите комплекти от лични предпазни средства. 


Предстои ни труден семестър. Заедно можем да преодоляваме предизвикателствата в образователния процес – не с гняв и ненавист, а с разбиране и диалог, основани на научна информация.


Проф д-р Мариана Мурджева, дм, мзм – Ректор
Проф д-р Ани Белчева, дм - Зам.-ректор по учебна дейност
Проф д-р Благой Маринов, дм - Зам.-ректор по научноизследователска дейност
Проф. д-р Диляна Вичева, дм - Зам.-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност
Проф. д-р Анастас Баталов, дм - Зам.-ректор по учебно-болнична координация
Проф. д-р Иван Иванов, дм - Зам-ректор по управление на качеството
Проф. д-р Ангел Учиков, дмн - Декан на Медицински факултет
Доц. д-р Веселина Кондева, дм - Декан на Факултет по дентална медицина
Проф. Пламен Загорчев, дб, дбн - Декан на Фармацевтичен факултет
Проф. д-р Мария Семерджиева, дм - Декан на Факултет по обществено здраве
Доц. Мария Божкова, дм - Директор на Медицински колеж
Доц. Димитър Мирчев, диф - Директор на Департамент за езиково и специализирано обучение
Д-р Евгения Иванова-Бацелова - Началник Учебен отдел

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Здр

Здр

27.08.2021 | 03:04

Няма как да се издаде подобна заповед и да няма отговорни за здравето на студентите! Не гняв, ами повече от гняв! Но господ си знае работата

Отговори
7 0
Този Ректорско-деканският съвет

Този Ректорско-деканският съвет

26.08.2021 | 15:03

Се е продал(доста добре) на фармацевтичната индустрия. Само, че очевидно не може да си върши работата. Време е за нов.

Отговори
12 3
гняв и ненавист?

гняв и ненавист?

26.08.2021 | 14:58

Не си и представяте какво ви чака. Това дори и начало не е.Що ви трябваше въобще да повдигате този въпрос? Народа е казал - Да би мирно седяло, не би ЧУДО видяло.

Отговори
15 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?