Следвайте ни

Медицинският университет - Пловдив с международно признание

viber icon

Учените от Медицински университет - Пловдив регистрират впечатляващ напредък в научно-изследователската дейност, който се оценява високо на национално и международно ниво. За първи път МУ Пловдив дели челното място с МУ - София за високи научни постижения за 2018 година.
 
„Този успех е резултат от целенасочената научна политика за подкрепа на проектната дейност и насърчаване на публикационната активност на изследователския състав на висшето училище”, съобщи зам.-ректорът по международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Мариана Мурджева.

В ежегодния конкурс за високи научни постижения миналата година бяха отличени над 15 колектива от преподаватели и докторанти с публикации в международни списания с висок импакт фактор. Водещи са колективи от Фармацевтичния факултет, ФОЗ и Медицински факултет със статии в престижни списания. Колективи от автори на МУ - Пловдив и техни чуждестранни партньори са публикували в реномирани издания.

Безспорно признание за мястото на изследователските кадри на МУ - Пловдив на националната и международна сцена са успехите на двама млади преподаватели. Д-р Ангел Джамбов получи първото място и голямата награда на МОН за принос в науката за млади учени  "Питагор - 2018“ . Главен асистент Яна Феодорова в колектив с учени от САЩ и Германия е първи автор на статия в най-престижното научно списание "Nature".

„Осигурената от сегашното ръководство на университета възможност за кандидатстване за финансиране на научни участия и на публикации подпомага научните колективи в разпространението на резултатите и осъществяването на сътрудничество на международно ниво. Радостен е фактът, че от подкрепата се възползват много докторанти и млади учени, които издигат престижа на университета и създават конкурентна и мотивираща среда за научно развитие”, заяви зам.-ректорът по научна дейност проф. д-р Виктория Сарафян.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?