Следвайте ни

Медицинският щаб прозря: Щом „Св. Мина“ не може да е само Ковид болница, тогава няма да е

viber icon

Управителят на  МБАЛ „Свети Мина“  да изготви доклад какви са реалните възможности на здравното заведение за оказване на  качествена здравна грижа при лечението на пациенти с Ковид-19. Това  реши днес на свое заседание Медицинският щаб.  Решението е продиктувано от множеството публикации в медиите и твърдението, че общинското здравно заведение реално не може да се реорганизира в изцяло Ковид-болница, поради липса на достатъчно апаратура, обезпечен леглови фонд, персонал и недостатъчен финансов ресурс на база досегашния лимит, с който работи.

Срокът за това е 24 часа, след което ще бъде взето решение от Областния кризисен щаб с колко легла за лечение на Ковид-19, според заповедите на здравния министър , ще  остане  да работи.  Решението ще се съгласува с кмета на Пловдив Здравко Димитров, а РЗИ съответно ще издаде необходимата заповед.

„Медицинският щаб взе решението  за болница „Свети Мина“ по предложение на РЗИ и на база редица проверки  за възможностите да бъде преобразувана. Това не е еднолично решение, защото са водени многократни разговори с управителя проф. Петров и  д-р Калинов, а проблема за лимита на болницата бе поставен в НЗОК още през юли. В сегашната ситуация и при декларираната невъзможност от страна на управителя и Общината,   тя  да бъде Ковид болница, то тогава е най-разумно да се редуцират леглата за лечение на пациенти с тази диагноза. Според нас, болница „Свети Мина“, има своето място в  здравната система на Пловдив, но за  да се гарантира това, трябва да се спре с  говореното колко е зле състоянието й. В тежката ситуация работят още 5 общински болници, а заедно с тях още 14 други  и  намират начин да се справят. Всичко е въпрос на мениджмънт. За съжаление политическите разговори са твърде неуместни сега, а още по-малко от хора, които през годините са управлявали както самата болница, така и са били част от  управлението на града.  Ясно е за всички,  че темата „Свети Мина“ се използва за политически пиар, но тези, които го правят  или не осъзнават сложната ситуация или умишлено го правят точно сега“, коментира областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева.

Тя допълни, че решението на Медицинския щаб е съгласувано със здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов и д-р Жени Начева- заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

„От началото на кризата в болницата са лекувани малко над 150 пациенти с ковид от общо 2672. Аз благодаря за усилията на лекарите там - на тези, които отговорно поеха ангажиментите си и останаха, макар и при по-лоши трудови и финансови условия", допълни Каназирева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Оставка на некадърницата

Оставка на некадърницата

27.11.2020 | 14:08

Нормално за тая лелка.Като се посере винаги прехвърля отговорността на друг.След като създаде пълен хаос,след като се пъчеше с две пресконференции на ден,пълна наглост игьнсуратлък ,е лелко,пак да се появяваш след ,като некадърието ти умори стотици лекари,сестри ,учители и граждани.

Отговори
3 0
Пловдив

Пловдив

29.11.2020 | 20:20

Оставка на това ръжливо същество. То дори не е човек

Отговори
1 0
Като

Като

27.11.2020 | 10:20

Не мога да си бърша насраното д.упе няма да го бърша. Аде.

Отговори
2 0
Защо ???

Защо ???

26.11.2020 | 17:59

Защо плюете областната , болницата е общинска ? Избраха я защото се предполагаше, че след като работи с касата има и персонал и апаратура. Като ги няма как са получавали пари от касата ? Лъгали ли са ?

Отговори
1 7
Немо

Немо

26.11.2020 | 19:30

Областната не става за ч-п на зеле .Много е лесно за 24 часа да се дадат точни данни за състоянието на двете общински болници Минаха месеци а невежеството на хора, уж сложени да управляват областта не си направиха труда да вникнат във видими проблеми на двете болници. На първо място са кадрите, а след това идва материалното и техническото обезпечаване. Управата на областта трябва да подкрепя общините а не да дава заповеди и да се меси в управлението. Все пак кмета е избран от хората, а не назначен от горе човек.

Отговори
4 2
...

...

26.11.2020 | 22:25

За работа с касата има и персонал и апаратура, за работа с COVID няма.

Отговори
2 0
Уволнение

Уволнение

29.11.2020 | 20:22

Тя тази областна знае, лъже и иска 163 000лв за морга. Отвратително алчно и психясало същество за власт. Побърка лекари, учители, родители.

Отговори
0 0
Алис Хофман

Алис Хофман

26.11.2020 | 16:58

най-сложните аргументи са именно да оправдаят глупостта.

Отговори
3 0
И лекарите ти благодарят, Измамке

И лекарите ти благодарят, Измамке

26.11.2020 | 15:36

Мерси за закъснелите предпазни средства, мерси, че не бяха с нужното ниво на защита, мерси, че заради това се изпоразболяхме повече доктори, отколкото пациенти, мерси, че шест месеца нямаше лаборатория, мерси, че няма консумативи и пари за основни неща, мерси, че всеки ден умират пациенти и медици. Браво, Данче, да ти се връща всичко!

Отговори
9 1
Покаяние или Отмъщение

Покаяние или Отмъщение

26.11.2020 | 14:54

Сега ако прозрат че са квадратни дебели лакоми еврейскокомунистически глави поне да прекръстят Свети Мина във Свети Минахме Ви за пореден Път И да стане не болница а поредния паметник за еврейската и комунистическа лакомия за изните поколения

Отговори
3 3
Оставка

Оставка

26.11.2020 | 14:09

Браво ма! Когато се пъчеше да те снимат и да се хвалиш,друго говореше! Предписа си заслугата. Сега,като дойде яйцето на г.ъза се скатаваш твойта м.ама м.ръсна!

Отговори
13 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?