Следвайте ни

Медици помогнаха на 668 бебета, най-малкото - едва 670 грама

viber icon

От 1 януари до 12 ноември през Неонатологията на МБАЛ-Пазарджик са преминали 668 новородени.115 от тях са били недоносени, съобщи началникът на отделението д-р Здравка Пиронова по повод Световния ден на недоносените бебета. През интензивен сектор са преминали 139 деца. Три са бебетата с тегло под 1000 грама. Най-малкото бебе, спасено в отделението е Игнат от Стрелча, който се ражда на 20 декември 2019г. с тегло от 670 гр. и остава в Интензивния сектор на Неонатологично отделение до 6 февруари 2020г., след което лечението му продължава в „УМБАЛ-Пловдив“.
Днес малкият герой тежи вече 6 кг , а само след три дни ще навърши 11 месеца. Тези месеци за нас бяха изпълнени с много притеснения, но днес сме щастливи и се радваме на нашето малко чудо, споделя майката на малкото момченце Евгения Катинова. Тя изказва своите огромни благодарности за денонощните усилия на целия екип на Неонатологично отделение на МБАЛ-Пазарджик, за да може Игнат да е жив и здрав. „Деца , които са родени в първата седмица на седмия месец от бременноста рядко оцеляват, но нашето много желано и чакано дете се оказа и много борбено“, разказва неговата майка. „Три месеца бяхме разделени с него, но сега го обграждаме с много обич. Той е нашата приказка, която започна много по-рано, отколкото трябваше. Приказка, която беше страшна и жестока. Приказка, която още ми е трудно да разказвам. Приказка от истинския живот, изпълнена с много падения, но и с много любов и надежда „, признава Евгения Катинова.
Над 1 млн бебета умират всяка година вследствие на преждевременно раждане, поради усложнения. В България статистиката също е тревожна – над 6 хил бебета годишно се раждат твърде рано. Това означава, че недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства. Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания. Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 гр. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв на ден.
В Неонатологично отделение на “МБАЛ Пазарджик” от една година се провежда кенгуру грижа с подкрепата на фондацията “Нашите недоносени деца”. Убедени сме , че това е спасителната прегръдка за бебето., казва началникът на отделението д-р Здравка Пиронова. Тя честити празника на всички малки големи герои и техните семейства, с които днес няма да могат да се прегърнат заради Ковид пандемията.
„Благодарим Ви,че ни се доверихте и вървяхме заедно през трудните и радостните моменти.!“

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай