Следвайте ни

МБАЛ "Свети Панталеймон" празнува наполовина пълна

viber icon

МБАЛ „Свети Панталеймон” - Пловдив посрещна празника си с 50% по малко заети легла от същия месец преди година.

Лечебното заведение го отбеляза с водосвет, отслужен от отец Славчо от храма „Света Троица”. 

Той прочете откъси от Новия завет и напръска лечебното заведение със светена вода. На празника дойдоха председателят на Общинския съвет Александър Държиков, кметът на район „Южен” Костадин Язов и шефът на дирекция „Здравеопазване” към общината д-р Калин Калинов. 

„На 100% е възстановен приемът ни, но пациентите се страхуват по една или друга причина. Нямаме заразен персонал. Лекарите ни са недостатъчно. Сега няма и 50% заемане на леглата в сравнение с преди кризата”, каза директорът й д-р Константин Сапунджиев.

Намаленият прием е смъкнал заплатите на персонала с между 20 и 30%. Здравната каса дава до 85% от разходите преди кризата. 

„От миналия месец имахме добра заработка на болницата и дадохме на отделенията заплатите, което са си изкарали”, обясни д-р Сапунджиев.

Той подчерта, че в момента в МБАЛ „Свети Панталеймон” няма болни от COVID-19.

Д-р Калин Калинов призна, че много заведения, които започнаха да приемат случаи с COVID-19, наистина претърпяха отлив на другите си пациенти. 

„Компенсации трябва да има, но ние трябва да сме готови както да посрещнем ескалация, така и да сме обезпечени с апаратура и персонал”, каза д-р Калинов.

 

Снимки от Атанас Кънев

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?