Следвайте ни

МБАЛ "Свети Мина" остава самостоятелна болница

Администрацията внася в ОбС предложение да се отмени решението за сливане с МБАЛ "Св. Пантелеймон"

viber icon

МБАЛ "Свети Мина" няма да се слива с МБАЛ "Свети Пантелеймон" и остава самостоятелна болница. Новината съобщи за "Марица" д-р Калин Калинов, директор на дирекция "Здравеопазване" в община Пловдив. Той поясни, че администрацията ще внесе в Общинския съвет предложение, с което ще се отмени решението на предишния Общински съвет за сливането на двете общински болници.

"Взехме това решение с оглед на обективните обстоятелства в МБАЛ "Свети Мина". Новото ръководство на болницата, начело с проф. д-р Петър Петров, прилага успешно оздравителната програма и то в наложените ограничителни мерки в условията на пандемията от коронавирус. Давам ви конкретен пример. През месец май заработката на МБАЛ "Свети Мина" е 370 000 лева. Разбира се, има и надлимитна дейност и по този въпрос ще разговаряме със Здравната каса тези средства да бъдат заплатени. Остава да се вдигне още малко летвата и болницата ще има средства не само за оперативната си дейност, да плаща заплатите и осигуровките на служителите си, но и постепенно да погасява натрупаните задължения от  2.8 милиона лева", каза още д-р Калин Калинов.

Той добави, че след като тези цели бъдат постигнати, ще бъде окончателно спряно наливането на общински средства в бездънната яма, в което е било превърнато здравното заведение. Заради тежкото финансово състояние на МБАЛ "Свети Мина" през последните години се стигна до протести и напускане на част от персонала. Повечето от медиците бяха против решенията на предишното ръководство на община Пловдив за сливането с МБАЛ "Свети Пантелеймон"  и настояваха местната управа да помогне на болницата, в която работят, да се справи с тежкото финансово състояние, в което се намира. Решението за сливането на двете болници беше взето през 2018 година, но и досега не влезе в сила.

Д-р Калин Калинов добави, че другата общинска болница - МБАЛ "Свети Пантелеймон", е в добро финансово състояние.

"Обнадежден съм за финансовото състояние на голяма част от общинските здравни заведения. Трябва да помогнем на Спортния диспансер, на Диспансера за кожни и венерически заболявания и на ДКЦ VI, където преживяха трус след преместването си в друга сграда, съставът бе редуциран и дейността намаля", коментира още д-р Калин Калинов.

Според него най-важният критерий при избор на ръководство на всяко лечебно заведение ще бъде програмата за неговото развитие.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Димитрова

Димитрова

07.06.2020 | 08:32

Д- р Калинов както винаги е прав и разумен, защото е и лекар. Лекари трябва да управляват в здравеопазването. ЛЕКАРИ. Вижте само нелепо обявения конкурс в Онкото...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?