1553

МБАЛ "Св. Мина" - в колапс, но с нови щатове

Назначават началници и IT спецове, а заплатите за медиците не помръдват

Бившата Първа градска иска спешно нов заем от общината в размер на 420 000 лв., за да поддържа дейността си

 

Нов финансов колапс се задава в Общинската болница МБАЛ „Св. Мина”. Сметките на бившата Първа градска са празни и новият управител Мария Горева е поискала спешно заем от 420 000 лева от градската хазна за заплати и други дейности. Горева, която беше избрана на поста временно на сесията на местния парламент на 9 юни, обвинява за ситуацията освободения от длъжността проф. Петър Петров.

"В деня, в който беше освободен, проф. Петров изхарчи за по-малко от два часа почти всички пари на МБАЛ "Св. Мина", включително и стратегически резерв от 470 000 лв.", потвърди и д-р Калин Калинов, шеф на Общинска дирекция "Здравеопазване". 

Петров контрира пред "Марица", че по време на своето управление е стабилизирал лечебното заведение, не е искал нито веднъж помощ от Общината. Преди да бъде отстранен, той е подписал заповед за увеличение на заплатите на всички медици. Тя обаче е отменена от Мария Горева с мотива, че промяната във ФРЗ не е обезпечена със средства. 

Болницата няма пари, но в същото време от първите си дни в МБАЛ "Св. Мина" новата управителка е направила няколко знакови назначения. За заместник по икономическите дейности е привлечена Рени Баташка, а в стопанския отдел е върнат инж. Любомир Сливаров, който бе на същата позиция по времето, когато шеф на Първа градска бе доц. Георги Йорданов. Назначен е и втори IT специалист. Според Горева той е необходим, защото от 1 август се въвежда новата Национална здравна система и болницата няма как да се справи с един служител. 

 

Бившата Първа градска като камък на шията за Общината

МБАЛ „Св. Мина” излекувана временно с парите за COVID-19

Общинската болница МБАЛ „Св. Мина” отново е в тежко  финансово положение и иска спешно 420 000 лв. заем от общинския бюджет. Предложението ще бъде разгледано на сесията на Общинския съвет.

Искането е подписано от новата управителка на лечебното заведение Мария  Горева, която беше избрана на поста временно на сесията на местния парламент на 9 юни на мястото на освободения от длъжността проф. Петър Петров. Преди това Горева, която по професия е икономист, е работила в същата болница като експерт по финансови и стопански анализи и е оглавявала звеното за информационни системи.

 

Искането за заем връща болницата в годините, когато в сметките <210> нямаше пари за заплати, медиците излизаха редовно на протест, а местната власт бързаше да го потуши с поредния заем и така да спаси дружеството от фалит.  Влизането в борчове спря, когато "Св. Мина" оглави проф. Петър Петров.

COVID-19 като лекарство

Оказа се, че именно приходите по пътеките за лечение на коронавируса са "излекували" болницата от острата финансова недостатъчност, но това е било само привидно. На въпрос защо проф. Петър Петров нито веднъж не е искал заем, докато е управлявал болницата, а сега веднага се стига до помощ от Общината, Мария Горева заяви, че по време на пандемията „Св. Мина” е получила над 1 млн. лв. допълнителни средства извън обичайните клинични пътеки. Персоналът също е имал възможност за допълнителни пари към възнагражденията си.  

„След отмяна  на извънредните мерки, въведени в страната по време на пандемията, МБАЛ „Св. Мина”, както и останалите здравни заведения, не получава никакви средства за лечение и профилактика на COVID-19. Работим по обичайните клинични пътеки и с лимити, определени от Здравната каса. Предишния месец на нас беше определен лимит от 333 000 лв., което е недостатъчно. Общинският съвет ще реши за заема, но тези пари ни са нужни, за да покрием оперативни разходи, заплатите и да имаме база за финансовото стабилизиране на дружеството”, обясни за „Марица” Мария Горева.

Тя напомни, че още при встъпването на проф. Петров в длъжността Общината декапитализира задълженията на дружеството в размер на 2 млн. лв., и разказа, че нейният предшественик е изразходвал почти всички пари, които са били в сметките. Последните плащания са направени на 9 юни - веднага след като Общинският съвет го освободи от длъжността. „Останаха 20-30 хил. лв.”, каза Мария Горева. Тя е категорична, че плащанията  на задълженията по старите заеми към Община Пловдив и служба „Местни данъци и такси” не били спешни, но предшественикът й ги направил.

Нови заплати без осигурено финансиране

Новата шефка на МБАЛ „Св. Мина” отмени заповедта на проф. Петров  за увеличение на заплатите на медицински персонал, подписана на 6 юни - три дни преди да го освободят. Според тази заповед възнагражденията на лекарите нарастваха от 950 на 2000 лв., на медицинските сестри - двойно, или от 750 на 1500 лв., на санитарките - от 700 на 910 лв. Проф. Петър Петров се беше позовал на добрите финансови резултати.

Това действие не отговаря нито на юридически, нито на икономически основания, заяви Мария Горева. Тя посочи, че в заповедта на проф. Петров става дума за увеличение на брутно възнаграждение, което не съществува в правния мир, тъй като по Кодекса на труда се определя основна заплата. „Освен това тази заповед се явява дискриминационна, затова и синдикатите настояваха тя да бъде отменена. 

В болницата имаме медицински сестри с дълго прослужено време и  опит, както и с допълнително заплащане - например за извънреден труд. Те получават дори над 2000 лв. С въпросната заповед на практика се слага таван на възнагражденията на тези кадри, като в същото време младша сестра, която току-що започва работа, тръгва от 1800 лв.”, обясни управителката.

В МБАЛ „Св. Мина” завчера беше подписан колективно-трудов договор, с който възнагражденията се увеличават между 15 и 20 процента. От 1 юли младша сестра получава 850 лв. вместо 730, лекари без специалност - 950 вместо 800 лв., лекари с една специалност - 1050, а не предишните 900 лв., лекар с две специалности - 1100, началник на отделение - 1400. С това увеличение фонд "Работна заплата" става около 400 000 лв. В крайна сметка, заповедта на проф. Петров е отменена, а персоналът не е получил заплатите, разпоредени от предишния шеф.

 

Д-р Калин Калинов:

Проф. Петров изхарчи 470 000 лева за два часа

В деня, в който беше освободен, проф. Петър Петров изхарчи за по-малко от два часа почти всички пари на МБАЛ "Св. Мина", включително и стратегически резерв - 470 000 лв., каза шефът на Общинска дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов. 

Дружеството няма средства, затова ще внесем предложение в Общинския съвет за отпускане на безлихвен заем. Петров е платил е 270 000 на Община Пловдив, преди да е минал падежът, 52 000 лв. е превел на Дирекция "Местни данъци и такси", при условие че беше договорено разсрочено погасяване на това задължение. И двете плащания не бяха минали през системата за одобрение и финансов контрол.

В резултат на тяхното превеждане болницата остана без пари. Заповедта на проф. Петров за увеличение на заплатите беше отменено от временно изпълняващият длъжността управител, защото са нереални и не могат да се дадат. Решението е взето от Медицинския съвет, а не еднолично, и със съгласието на синдикатите, подчерта д-р Калинов

 

Проф. д-р Петър Петров:

Изправих болницата на крака и това явно не се хареса на някои хора

Увеличих заплатите на медицинския персонал според изискванията на Националния рамков договор, а също така, защото съм убеден, че медиците заслужават по-добри възнаграждения, каза бившият управител на МБАЛ "Св. Мина" проф. д-р Петър Петров.

По повод на плащанията, които е направил в деня на отстраняването си от длъжността, проф. Петров заяви: "Платил съм задълженията за миналата година и тези за 2022-ра и върнах заема на Общината. По тези плащания се начисляваха лихви. Нищо не съм купил и не съм изхарчил средствата на болницата за неправомерни дейности. Казах на сесията, че ще оставя болницата без дългове, и удържах на думата си. Върнах всичко до стотинка и се разплатих с контрагенти". 

Проф. Петров напомни, че когато той е започнал работа в "Св. Мина", в сметките на болницата нямало никакви средства. Имало е забавени плащания към доставчици и за заплати: "Работихме здраво с екипа и стабилизирахме болницата. Изправих я на крака, но това явно не се хареса на някои хора".

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
22 коментара
калинки

калинки

31.07.2022 | 08:09

Това не са лекари, а партийни калинки! На всички ръководни постове се поставят партийци, като през социализма!

Отговори
4 0
Мишо

Мишо

29.07.2022 | 23:46

До две години общинските болници ще бъдат унищожени и най-големия парадокс ще бъде ,че общинския съвет ще се чуди!Как стана така?Ами тия меринджеи вие ги назначихте и то с конкурс

Отговори
4 0
Хаха

Хаха

29.07.2022 | 13:31

Здравеопазване с празни обещания, и отегчени пенсионери не се гради ! Не става и с професори и доценти, рода на бивши професори и доценти ! Пандемията показа кой персонал удържа здравеопазването, само специализанти лекари и сестри, които работят на 2-3 места, за да оцелеят. Всяка болница си има по един-двама милионери, покровителствани от политици, за да пълнят партийните каси, и те ги въртят от болница в болница .

Отговори
7 0
Пациент

Пациент

28.07.2022 | 23:36

Закриването на градоболнина болница е позор!Всички, които я докараха до фалит са продажници!Години наред бившите първа и втора градски болници умишлено се влачат към дъното!Града се разраства и има нужда от лечебни заведения!Помислете, съставете и обезпечете по 3 отделения, но с качествен персионал, апаратура и условия за работа!Назначените управители, ако не си гледат работата и смъкнат стандарта да бъдат отстранявани!Е, написах го като за второкласници, остава да бъде изпълнено....

Отговори
8 0
Хаха

Хаха

28.07.2022 | 14:00

Всичко се прави, за да просперират т.н. “Частни лечебни заведения”, които незнайно на какъв принцип се водят и Университетски болници, което пък им гарантира “НЕфалиране”.,.но, всички, до една, са на политически лидери... мислете му, какво следва сега ?! Скоро няма да има кой да ви посрещне в болниците !

Отговори
13 2
тъй, тъй

тъй, тъй

28.07.2022 | 22:08

И опоскаха самите университетски клиники- откъм кадри, финансиране и откъм безобразно източване на касата. А се прекръстиха и на университетски, за да крадат и студентите за обучение. Вече , наистина, са непоклатими. Да не говорим, че всички вътре с титли се накичили. От професори и доценти свят да ти се завие, ама да те лекуват? Глей си работата!

Отговори
8 1
Жеко

Жеко

28.07.2022 | 09:46

Петко Недев е бивш партиен секретар.От комунист мениджър не става.Те знаят само да крадат и да пишат доноси

Отговори
15 2
Не съм съгласен с тебе

Не съм съгласен с тебе

28.07.2022 | 08:08

По времето на П.Недев се направиха много неща и това става с пари ,а не с крадене.

Отговори
0 12
Точно,много точно сте го написали. Ало, г-н Кмете !.

Точно,много точно сте го написали. Ало, г-н Кмете !.

27.07.2022 | 18:24

След тази бутафория-професор,големи успехи,колапс,специална комисия,Вие и Вашият ЕКИП КЪДЕ СТЕ?? АВИЕ ЩЕ Я СПАСЯВАТТЕ КАТО Я ПРОДАДЕТЕ!!!

Отговори
8 0
ами

ами

28.07.2022 | 22:10

това е целта. Да се приватизира от някой наш другар. И измисления проф. е в кюпа.

Отговори
10 0
бясен

бясен

29.07.2022 | 17:20

Всички, които познават т.нар професор бяха в амок от назначението му. Не без съдействието на медиите, вкл и "Марица" се опитаха да му се изгради ореол на ценен кадър. Всъщност това е просто един мошенник, който идеално познава системата и слабите и страни. Но всяка лъжа си има край.

Отговори
5 0
hahah

hahah

27.07.2022 | 15:23

инж. Сливаров да го проверят с какви материали си ремонтира апартамента като работеше при Йорданов . да проверят и колко е инж. същият. и как пак са го назначили? любопитнооооо

Отговори
16 2
Закривай

Закривай

27.07.2022 | 15:23

Тази така наречена болница отдавна трябваше да бъде ликвидирана заедно с втора градска. Изключително лоши условия за лечение и абсолютно некадърен персонал. Не случаен е фактът ,че всички качествени лекари са в частните болници,които работят също с направления. Отдавна отмина времето на държавните и общински болници,които смучат от нашите данъци. Всеки можещ лекар има къде да работи! Явно в тези конюшни освен да се влачат пари и да умират пациенти друго не се случва!

Отговори
12 8
Съгласен съм с тебе

Съгласен съм с тебе

27.07.2022 | 19:15

Работил съм във втора гр по времето на Петко Недев, такова крадене лично от него и главната сестра не съм виждал. Всичките СМР в болницата са 50 на 50, т.е. 50% за него. Отвратих се от лекари-началници.

Отговори
11 1
Не съм съгласен с тебе

Не съм съгласен с тебе

28.07.2022 | 08:06

Работех по времето на Недев и сега работя във Втора градскя. Ако така се крадеше както пишеш нямаше да се направят толкова неща.Те не са малко. Ти (тя) нещо си пострадал от Недев и сега злобееш.

Отговори
4 6

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?