Следвайте ни

МБАЛ "Св. Мина" сред отличниците по финансово здраве

Общинските дружества с близо 2 млн. лева балансова печалба в трудната 2020 година

viber icon

Бившата Първа градска болница, която допреди година беше пред фалит, е сред 12-те общински дружества, приключили  миналата година в добро финансово здраве. МБАЛ „Св. Мина” е на второ място в класацията на публичните предприятия с еднолично участие на Община Пловдив.

Печалбата на болницата е  в размер на 316 000 лева. Това  става ясно от балансовите отчети на 15-те  фирми  за 2020 г., подготвени от екипа на зам.-кмета Величко Родопски. От тях 14 са с лечебна дейност и само „Инсинератор - Пловдив” ЕООД е създадено  като производствено с инсталация за изгаряне на болнични отпадъци.

В предишния кметски мандат "Св. Мина"  нямаше пари дори за заплати, камо ли за нова апаратура и ремонт на старата база. Всяка година  се налагаше от градския бюджет  на болницата да се дават спасителни финансови инжекции.

След като проф. Петър Петров пое управлението на лечебното заведение и многократните  разговори за увеличение на клиничните пътеки между представители на Община Пловдив и ръководството на Регионалната здравноосигурителна каса, дружеството тръгна нагоре и се включи активно с добре оборудвано COVID отделение в овладяване на пандемията. 

Близо 2 млн. лева е общата печалба на 12-те здравни заведения, регистрирани като търговски дружества. Първенец по традиция е КОЦ - Пловдив, който има 1 133 000 лева в плюс. Дивидентът на Онкодиспансера за общинския бюджет е 679 956 лева, от „Св. Мина” - 126 318 лева.

Сред поликлиниките отличник е ДКЦ 5 ЕООД  в „Тракия” с 86 000 лева положителен баланс за 2020 г., следвано от ДКЦ 1 (на Понеделник пазара) и ДКЦ 2 (срещу ресторант „Стадиона”)

. Отчетите показват, че губещият години наред Кожно-венерически диспансер в „Южен”, който сега се води Център, също  е изплувал от постоянния недостиг на пари и дори има 26 000 лева отгоре.

Три са общинските дружества в лошо финансово състояние. МЦ 6 ЕООД има 77 000 загуби и те не са случайни. В предишния кметски мандат поликлиниката беше принудена да се премести  от самостоятелната сграда на ул. „Любен Каравелов” в сградата на МБАЛ „Св. Мина” въпреки направения скоро ремонт.

 

 

По предложение на тогавашния кмет и с решение на Общинския съвет дружеството беше преструктурирано от ДКЦ в МЦ, с което рязко се намалиха и здравните му услуги.  Част от специалистите, джипитата и пациентите  се ориентираха към други медицински центрове.

На червено е и Спортният диспансер, но там, за разлика от предишни години, загубата е само 9000 лева. Напоследък новият управител Влатко Глигоров полага неимоверни усилия за оздравяване и развитие на Центъра. 

Проблемно е странното дружество, създадено преди четири години като „Инсинератор - Пловдив”. Загубата на тази фирма е 63 000 лева, въпреки че няколко пъти  Общинският съвет отпускаше  пари за заплати на ръководството и охрана и разрешаваха кредити за милиони.

В производствената сграда, чийто строеж започна преди 15 години, досега не е приет дори и един килограм болнични отпадъци. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

каква е истината....

каква е истината....

04.06.2021 | 10:32

Роптаят срещу управителя на болницата, а тя има печалба... Говорят за лощо управление, болницата... с печалба. Какво става, къде е истината - курупция или добро управление?

Отговори
1 1
Дрън дрън

Дрън дрън

11.06.2021 | 13:50

На хартия...................

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?