Следвайте ни

МБАЛ „Св. Мина“ създава най-модерното ковид отделение у нас с подкрепа от Европа

viber icon

МБАЛ „Св. Мина“ участва с проектно предложение като партньор в процедурата за осигуряване на мерките и действията по линия на инициативата REACT - EU. Европейските средства се отпускат с цел подкрепа на здравната ни система в контекста на пандемията от коронавирус. Проектното предложение е инициирано от управителя на болницата проф. Петър Петров.   

Основният приоритет е въвеждане на специфични мерки за мобилизация на инвестициите в системата на здравеопазването в отговор на разпространението на COVID-19. 

Проектът на МБАЛ „Свети Мина“ цели осигуряване на допълнителна материална база - медицинска апаратура и извършване на строителство и ремонти, целящи подобряване на условията за лекари и пациенти в болницата за осигуряване на адекватна медицинска помощ.

Идеята е с новите инвестиции да се превъзмогнат трудностите, които досега остарялата материална база създава. Именно поради несъвременното и недостатъчното оборудване на лечебното заведение през 2020 г. то не беше трансформирано в ковид болница, каквито планове имаше.

Сегашният проект има за цел да превърне съществуващото кардиологично отделение в постоянно COVID отделение, което да отговаря на всички стандарти в медицината.

Затова по проекта се предвиждат дейности, свързани с реконструкция и ремонт. От болницата кандидатстват за 200 хиляди лева, предназначени само за строителни и монтажни работи. Планирано е още поставяне на антибактериална настилка, подмяна на дограма, обособяване на нови санитарни възли и др.

Отделно от това предстои доставка на медицинска апаратура, която ще включва система за препозициониране на пациенти/мобилни или фиксиращи системи за повдигане и преместване на пациенти, както и изолационна носилка за остри заразни заболявания. Ще се осигурят кислородни бутилки от 10 и 40 л, пациентни монитори; реанимационни пациентски легла - легла за интензивни грижи, преносими рентгенови устройства, електрокардиографи, ехографи, система за комплексно управление, контрол и обезвреждане на болнични отпадъци чрез микровълново обеззаразяване и хидравличнa, регулируемa количка-носилкa.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Surg

Surg

06.07.2021 | 19:53

Управителя дето не е виждал болен ще крадне поне 80000....кеф, и що бутилки бре, централна няма ли то затова и маса народ измря в инфекциите, аман от лудости

Отговори
1 0
мда...

мда...

06.07.2021 | 09:24

""извършване на строителство и ремонти"" ...Ясно, ще има "усвояване" на финансови средства...Най-лесното перо за крадене.

Отговори
1 0
мале...мале...

мале...мале...

02.07.2021 | 18:03

като знам какви "СПЕЦИАЛИСТИ" ще ме лекуват там, по-добре да умра в дома си.

Отговори
2 2
Специалист

Специалист

11.07.2021 | 20:06

Ми какъвто народът, такива и специалистите, като не си ги пази, ще ги сънува... Ако е жив...

Отговори
0 0
Айде пак

Айде пак

02.07.2021 | 12:03

С първа градска болница започват. Не разбрахте ли, че нищо няма да излезе от този "нов проект". В съществуващите в момента болници не достига персонал. Откъде ще дойдат екипите за новата болница? Парите, много ясно ще бъдат усвоени по един или друг начин. Ами след това?

Отговори
10 2
въпрос

въпрос

02.07.2021 | 06:45

Отново едни пари да се опита да се "усвоят". Кой ще работи в това отделение? Просто ще се окаже една кражба. Кой ли ще участва в това мероприятие?....подозирам

Отговори
8 1
Преболедувал

Преболедувал

01.07.2021 | 18:09

Модерно, пък с бутилки с кислоород,, а не централна инсталация? Бутилките са само за домашно ползване, за по-леки случаи. Пък и самата сграда на болницата отдавна е морално остаряла и мн. други фактори.

Отговори
12 2
Любопитко

Любопитко

01.07.2021 | 10:44

Само не разбрах: Кой ще работи в това "модерно" отделение?

Отговори
21 2
Доктор

Доктор

02.07.2021 | 20:10

Или който работи в момента, или който назначат.

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?