Следвайте ни

Математикът Петър Велков: Заблуда е, че всеки втори българин е срещнал вируса

viber icon

Хипотезата, че 43% от българите вече са се срещнали с коронавирус, огласена от проучването на "Цибалаб", е получена от ужасяващо неправилно методологическо изследване. Това заяви пред „Марица“ математикът Петър Велков, който се занимава с математически анализи на тема ваксинации и развитие на ковид пандемията.    

Според него, освен че разчитат на непредставителна извадка, данните крият реална опасност за провал при управлението на кризата. Вредата е в две посоки. На първо място, тази подвеждаща информация създава грешно усещане за спокойствие сред обществото. На второ място, защитава управленската политика на отменяне на мерките за борбата с ковид, твърди Велков.

В случая с проучването на "Цибалаб" проблемът се крие в малкия брой проби, които са били изследвани. За някои общини са направени заключения на базата на 60 теста. Освен това то се касае до много специфична група от хора, които са избрали да отидат да се изследват в една лаборатория потенциално заради наличието на някакви оплаквания. 

Според него затишието в разпространението на ковид, което наблюдаваме в момента, се дължи на няколко фактора. Един от тях е топлото време, което само по себе си не спира вируса, но е предпоставка да прекарваме повече часове на открито, където не се заразяваме толкова лесно. Преболедувалите и ваксинираните с поне една доза, които към момента са около 13.8%, също имат роля за потискането на разпространението. 

Последният аргумент за спада на новите случаи е фактът, че все още индийският щам не е у нас. Велков коментира, че той е до 60% по-заразен от британския.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Въпрос  към  познавача  Петър  Велков

Въпрос към познавача Петър Велков

24.06.2021 | 17:06

Има ли статистика -1 .Колко са карантинираните от началото на паниката.2. Колко са контактните с карантинираните. Кое гарантира че контактния не е бил с гостоприемни клетки съжителствувайки с карантиниран.3. Защо ваксинираните не придобиват имунитет на 100% а се заразяват отново. Защо има стремеж истината да се интерпретира от математици а не се съобщава отговорно от лекарите специалисти.

Отговори
5 0
dii

dii

24.06.2021 | 16:06

Тоя сега последно математик ли е или не? Специалист по управление на кризи ли е или не? Или е специалист по начална педагогика? Даже няма квалификация да преподава на 4 -то класници.. А интервютата в които твърди че можел да поставя диагнози, да назначава лечение и това след като е бил санитар в болница, за няколко дена ... Та всичкото това издава умствения багаж на индивида Петър Велков. Той ако иска да си мисли че е Наполеон, ама това си е негова работа и на едни хора в бели престилки. Много моля да не ни занимавате с глупостите на този самозванец. Да взима един буквар и да работи това за което е учил и надявам се да разбира.

Отговори
4 1
читател

читател

24.06.2021 | 16:50

Драги ми dii, Хубаво би било да излезеш с името си след това изказване.А може би след няколко месеца ще запееш съвсем друга песен.Вирусът няма да ни прости,ако всички мислим като теб.Светът е разделен по този проблем,но младите обичайно избират свободата пред ограниченията,това е така,защото никога не са живяли при забрани и налагане на мерки,а в случая с Ковид това трябва да се случва.Бъдете разумни,все още никой не е спал с Бога.

Отговори
3 3
читател

читател

24.06.2021 | 16:55

Драги dii, Да допълня- забелязах правописни грешки,които май се учеха в 5 клас по граматика/къде се поставя запетая в бълг.език/.Така че,не се надсмивай над математика,а погледни себе си.

Отговори
1 4
Рони

Рони

24.06.2021 | 15:24

Какво разбира този шапшал от вируси, гледай си математиката.

Отговори
6 3
Хм…

Хм…

24.06.2021 | 15:31

Ти със сигурност разбираш, съдейки по речника ти.

Отговори
5 2
Живко Суджукът

Живко Суджукът

24.06.2021 | 15:59

Математици, смешници!

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?