49

Мания за отслабване остави диабетици без лекарство

Фолкдиви и манекенки си бият оземпик, за да стопят килограми без усилие

Манията за бързо и лесно отслабване, която тресе родни манекенки, силиконки, фолкдиви и техни подражателки, създаде огромен проблем за хиляди диабетици в Пловдив. Страдащите от коварното заболяване не могат да си набавят жизненоважното за тях лекарство оземпик.

 Причината е, че то стана хит сред борещите се с излишните килограми дами. В същото време този медикамент е необходим за хората със захарен диабет тип 2. Препаратът съдържа активното вещество семаглутид, което нормализира нивото на кръвната захар в организма и помага за предотвратяване на сърдечно заболяване. Лекарството няма заместител и ако не се приема редовно, създава големи рискове. За пациентите с диабет този продукт се отпуска с протокол, тъй като се заплаща от НЗОК. Оземпикът обаче изчезна от аптеките, след като започнаха да го изписват за свободна продажба като ефикасно средство срещу затлъстяване. Причината е неговото вторично действие - като убива апетита и така редуцира телесното тегло. Точно това роди истерията за употребата му.

 Лекари, пациенти и фармацевти от месеци алармират, че лекарството е изчерпано. Една опаковка върви 180-190 лева и стига за месец. Поставя се един път седмично инжекционно. 

Ендокринолози предупреждават, че оземпик трябва да се взима само с рецепта след консултации със специалист. Медикаментът има вредно въздействие върху хора с жлъчни проблеми и панкреатити, освен това създава рискове от образуване на тумори.

Лекари предупреждават, че смесването на препарата с алкохол може да има изключителни последици:

сърцебиене, потискане на дишането, сърдечен арест, кома, припадъци и дори смърт.

„Тези, които си инжектират оземпик, но не са болни от диабет, може да умрат, тъй като нивото на кръвната захар пада драстично”, категорични са специалистите.  

Мнозина обаче не се стряскали от този факт, защото ги интересувало само как да отслабнат ефикасно. 

 Българското дружество по ендокринология излезе преди дни с апел медикаментът да се прилага само при лечение на захарен диабет тип 2.  "Ситуацията сериозно застрашава болните, като поставя в риск тяхното здраве, предвид всички свързани с влошения контрол усложнения", обявиха в декларация от сдружението. Диабетиците смятат да търсят съдействие от новия здравен министър и омбудсмана, за да се реши проблемът с изчезналото лекарство.

"Има доставки, има наличности, но във връзка със завишения интерес се наблюдава затруднение при осигуряване от страна на аптеките към пациентите”, коментира ситуацията Богдан Кирилов от Изпълнителната агенция по лекарствата. На практика омикрон не може да се намери, пациенти постоянно ни звънят, коментират и от Българския фармацевтичен съюз.

Проверка на "Марица" в най-големите вериги аптеки в Пловдив не откри никъде оземпик. В града страдащите от захарна болест са около 30 000. От тях над 10 000 са с диабет тип 2, за които това лекарство е изключително важно. "Няма го и в другите градове. Спасението е да ходим да го купуваме в чужбина", обяснява 54-годишният Христо Патрашев. Най-лесно става в Гърция, но и там вече се намира трудно. В Турция пък изискват рецепта от местен лекар.

Диабетиците се оплакват също, че заради недостига на лекарството изтичат едномесечните протоколи, които те представят пред Здравната каса, за да покрие разходите им за него.

В същото време все повече известни дами, които държат да имат перфектна фигура, се хвалят в нета как са отслабнали чудодейно с оземпик. С него за месец 

се смъкват над 10 кг, при това без зверски диети, глад и блъскане във фитнес залата.

При някои от тях обаче се стига и до нежелани ефекти. Такъв е случаят с чалга певицата Галена, която миналата седмица отмени участие в нощен нощен клуб в Бургас. Според публикации причината е рязко влошаване на здравословното й състояние след инжекция с оземпик. 

Звездата на „Пайнер” бе наддала с около 15 кг, част от които успя да смъкне преди снимките на последния сезон на „Гласът на България”, където бе ментор. Недоволна обаче, че не може да влезе в топформа, тя посегнала към инжекциите за диабетици. Сега тя вече е ужасно кльощава, но явно е прекалила с употребата на чудодейното лекарство. В социалните мрежи пък диабетици заклеймяват "всички чалгаджийки и разни хубостници, които посягат към оземпик". "За тях това лекарство е възможност да сменят фасона и да се вталят без усилия, а за нас е въпрос на живот и смърт", възмущават се страдащите от захарен диабет.

Шефката на фармацевтите в Пловдив:  Влязохме в омагьосан кръг с това лекарство

Автор Тони Михайлов

Проблемът с липсата на важното за диабетиците лекарство оземпик става все по-голям. Фармацевтите по аптеките в Пловдив и в цялата страна вдигат рамене и вече не знаят с какви обяснения или обещания да отпратят клиентите си. „Има остър недостиг на продукта, който на всичкото отгоре е по Здравна каса и за пациенти с издадени протоколи. Всички аптеки са изключително затруднени да се снабдят с този продукт и да го предоставят на пациентите“, коментира пред „Марица“ шефката на Регионалната колегия на фармацевтите в Пловдив Димитрия Стайкова. За нея ситуацията е като омагьосан кръг.

Фирмата, която снабдява аптечната мрежа с оземпик и има отношения с НЗОК, твърди, че такъв недостиг няма - предвид, че внася предостатъчно количество от продукта за пациентите с протоколи всеки месец. Същото лекарство се е появило в таблетна форма, има и аналогичен продукт на пазара на друга фирма. „Тъй като те са с протоколи и са по строго установен ред, обаче не може да се мине от единия на другия продукт“, посочи Стайкова.

Оземпик не може да се намери дори и ако пациентът търси да го закупи на свободна продажба. „Не мога да кажа защо се случва така и защо лекарството е изчезнало. Има си органи, които анализират потреблението. Мисля, че някъде информацията се къса, а положението по аптеките по отношение на продукта остава без промяна“, добави шефката на пловдивските фармацевти.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
0863268

0863268

25.08.2022 | 14:14

Поредната закъсняла новина на Марица! Всичко това беше излъчено по новините още преди седмица. Явно сте абсолютно некадърни,щом не сте в крак с ежедневието. Пловдив има нужда от качествен вестник ,а не от смешници като вас!

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?