Следвайте ни

Македонка от МУ Пловдив направи пробив в медицината

Учени доказаха, че хората, подложени ежедневно на стрес, имат по-слаба имунна система и често се разболяват. Оказва се, че техният организъм е по-податлив на вирусни инфекции. Научното откритие е дело на най-младия асистент в катедрата по микробиология в Пловдивския медицински университет  - доктор Мария Ивановска. Тя е на 31 от Македония и е една от най-младите асистенти в Медицинския университет в Пловдив. Преди 13-години напуска родния си град Куманово и идва в Пловдив заради голямата си мечта - медицината. "Сбъдна се. По-скоро клиничната имунология беше мечтата и наистина се сбъдна тази мечта", каза д-р Ивановска.

Наскоро Мария прави пробив в науката. Установява, че има връзка между стреса, психиката и имунната система на човека. За целта изследва 81 души, разделени в три групи - студенти, лекари в състояние на хроничен стрес и хора, практикуващи йога.

"Наистина в състояние на остър стрес се наблюдава увеличение на кортизола, т.е намалява защитата на организма при хроничен стрес. А при студентите, установихме не толкова намаление на самите клетки. Докато тези, които практикуваха йога, имаха напълно баланс, т.е., без никакви проблеми. Дори те имаха протективен. И при хората, практикуващи йога или контролната група в нашия случай, те нямаха изобщо промени по отношение на хормоните, които са един медиатор между мозъка и имунната система. И съответно практикуването на позите, които са асаните по време на йога, масажират органите на лимфната система и по този начин всъщност се предпазват от инфекциозни причинители. Всъщност имат висок протективен имунитет", заяви д-р Ивановска.

Един от изводите в изследването й е, че човек трябва да практикува спорт поне два часа и половина седмично, дори бързото ходене помага. Според проучването й хората, подложени ежедневно на стрес имат по-слаба имунна система и често се разболяват. А такива са лекари, учители, полицаи, продавачи и дори банкови служители. А за здравословното хранене препоръчва – витамини и хранителни добавки в умерени количества. Предозирането може да навреди на имунната система.

"Разумното хранене. Това е тип режим. Не е диета. Значи хубаво е да се храним три пъти на ден като между самото хранене да си имаме някакъв тип награда да кажем- някакъв плод или зеленчук, защото балансираното хранене много помага на имунната система", добави д-р Мария Ивановска. Младата лекарка е преживяла военните действия в Куманово и войната в Югославия, макар и да е била тогава петгодишна.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?