Следвайте ни

Мъчат ни хипертония и болки в гърба, 63% от мъжете с наднормено тегло

viber icon

Българите най-често страдат от хипертония и проблеми с гърба, информират от НСИ, позовавайки се на Европейското здравно интервю. Проучването е проведено сред 10 322 българи. 

Всеки трети от анкетираните е бил с хипертония, като по-често заболяването се срещало при жените. Веднага след това се нареждат здравните проблеми, свързани с увреждания, засягащи долната част на гърба или други хронични нарушения на гърба. Такива се срещат при 10 на сто от анкетираните.  От исхемична болест на сърцето или стенокардия страдат 5.8% от анкетираните мъже и 8.1% от жените. 

Сред социалнозначимите заболявания, които оказват съществено влияние върху качеството на живот, е и диабетът. Наличието му често води до усложнения. През 2019 г. с наднормено тегло, включително затлъстяване, са 62.8% от мъжете и 45.0% от жените на възраст над 18 години, става ясно от изчисления на Индекса на телесна маса. С нормално тегло са 36.3% от мъжете и 51.2% от жените. Наличие на артроза пък декларират 5.8% от лицата, като заболяването е значително по-разпространено сред жените. 

Повечето хора оценяват здравето си като добро или много добро. Едва 7.3 на сто смятат, че то е лошо, а 1.9%, че е много лошо. От проучването става ясно, че жените по-често се оплакват от здравословни проблеми. 

Резултатите от Европейското здравно интервю показват още, че през 2019 г. 9.0% от населението на възраст 15 и повече години са били на болнично лечение с престой едно денонощие или повече.  В същото време 62 на сто от българите са прибягнали до консултация с джипито,  27 на сто с лекар специалист, а 42 на сто със стоматолог.


Според проучването пушачите у нас са над 2 млн. души.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?