46

Летните вируси атакуват в сезона на отпуските

Пийте само бутилирана вода, когато сте на почивка в друг регион, съветва д-р Сотиров

Летният сезон вече е открит официално. Започнаха и отпуските. Какви са най-честите заболявания през лятото, какво ги предизвиква, какво да правим, ако се разболеем, докато сме на почивка,  и какво да вземем със себе си за първа помощ, за всичко това потърсихме коментар от шефа на джипитата в Пловдив д-р Костадин Сотиров.  

„Лятото е сезонът на инфекциите, които протичат с гадене и повръщане или диария. По-редки вече са случаите на гнойна ангина и грипове и това е така, защото все повече време сме на открито, прозорците са отворени, проветрява се и затова заразяванията са по-малко. Инфекциите, които внасяме с ръцете чрез храната и водата, ни поразяват повече, особено когато сменяме региона, в който живеем. Във водата има вируси, с които ние сме свикнали и не ни причиняват заболявания, но когато сменим региона, там има други видове и тогава ние боледуваме. Хубавото на тези заболявания е, че обикновено са за кратко - един ден диария, повръщане или цялостно неразположение. По-тежко може да се отрази на децата, защото те са по чувствителни към обезводняване“, посочва най-честите оплаквания през жегите лекарят.

Това важи най-вече когато сме избрали да почиваме на места, където няма удобства за поддържане на по-добра хигиена. Той подчертава, че в горещините е задължително да взимаме повече вода със себе си, особено когато отиваме на места, където няма откъде да купим. 

„Много хора знаят от опит, че имат такъв период на повръщане и диария, когато сменят мястото, затова те трябва да пият само бутилирана вода. Тараторът и айрянът е добре да се приемат при обезводняване, но и те трябва да се приготвят с бутилирана вода, тъй като в заведенията се правят с вода от чешмата. В такива случаи най-важен е приемът на много течности, за да не се обезводни организмът“, съветва д-р Сотиров и препоръчва дори през нощта да се пие вода през половин час, което е важно най-вече за децата. 

 „Така наречените летни грипове в повечето случаи също протичат с повръщане и диария, но те са по-рядко. Симптомите са  като при зимните - висока температура, която за 2-3 дни стига до 39 градуса, отпадналост, болки в тялото и ставите. В силните горещини и при постоянно ползване на климатици може да зачестят, тъй като затваряме прозорците и въздухът застоява. Но и тогава водещото е да се стараем да не се обезводняваме, защото това забавя оздравяването“, казва д-р Сотиров. 

Ако ви ухапе кърлеж Не чакайте да мине уикендът, за да отидете на доктор

През летния сезон трябва да се пазим и от инфекциите, които се предават от комари, кърлежи и други насекоми, предупреждава д-р Сотиров.

„При тях има директна опасност, която е по-сериозна от повръщането и диарията, тъй като пренасят сериозни болести. Затова трябва да се използват репеленти, които защитават тялото ни. Устройствата против комари за стаите също вършат добра работа. Децата не трябва да се пускат във високи треви и редовно да се проверяват за кърлежи“, категоричен е лекарят. Той напомня, че редовното миене на ръцете, плодовете и зеленчуците е задължително. 

В сезона на кърлежите вече има доста ухапани, предупреждава шефът на джипитата.

„След като кърлежът се извади, има два варианта - или да се чака 45 дни и да се види дали ще се получи едно голямо зачервяване, което е предвестник на лаймската болест, и тогава да се пият лекарства, или като се извади - да се почисти мястото и профилактично да се пият лекарства 1-2 дни, за да се предотврати появата на лаймска болест. Лекарствата трябва задължително да предпише лекар“, информира д-р Сотиров.

Според него кърлежа може да си го извади и самият пациент. „Груба грешка е, когато хората са извън града за уикенда и видят кърлеж върху себе си, да чакат понеделник, за да отидат на лекар, който да го извади. Не е толкова сложно да го премахнат от себе си, преди да се е забил. Няма нужда да го въртят наляво-надясно, да го мажат с мазнини и разни техники, които се разпространяват между хората. Има поверия, че трябва да се гори с цигара, да се маже с олио или да се връзва с конец през врата, защото, ако това се прави, усещайки, че има заплаха за живота му, той повръща и всъщност тогава заразява. Иначе само смуче кръв и не е толкова опасно. Не трябва обаче да се оставя дълго, защото, след като се насмуче, също повръща и заразява. Затова не трябва да се ​отлага посещение при лекар, ако е в планината например“, съветва медикът. Той обаче предупреждава, че когато вадим сами кърлежа, това трябва да се прави задължително с ръкавици - латексови, найлонови, каквито имаме, или с пинцета.

 „Просто кърлежът трябва да се хване максимално близко до кожата. Дори лекичко да я защипем ​- няма проблем. Тогава съвсем бавно и леко трябва да се дърпа нагоре. Не трябва да го правим рязко. Дърпаме леко и задържаме. Това се повтаря няколко пъти, докато усетим, че кърлежът се отпуска и си излиза с хоботчето. Обикновено то остава в кожата, ако се дръпне рязко. В аптеките се продават и устройства за премахване на кърлежи. Това са тънки пластики с прорезчета, които се вкарват под кърлежа и пак лекичко и бавно трябва да се повдигне. Продават се и специални пинцети за премахване на кърлежи, които не са скъпи. Хубаво е, след като се приберем от разходки в планината или парковете, да се проверяваме и да ги махаме веднага. После мястото се измива с вода и сапун, подсушава се и се намазва с йод и тогава вече може пак да се отиде на лекар за по-сигурно“, съветва специалистът. 

Ако се разболеете по време на ваканцията: Използвайте синята здравна книжка, вместо да се самолекувате
 

Ако се разболеем, докато сме на почивка или в друго населено място, д-р Сотиров съветва да не прибягваме до самолечение, тъй като навсякъде вече може да се потърси лекарска помощ. Ако сме здравноосигурени, той препоръчва да си носим сините книжки и посочва вариантите за получаване на лекарска помощ.  

„Ако си носите синята здравна книжка, с нея можете да отидете при местния семеен лекар. Има си ред по Здравна каса, при който той ще ви обслужи като здравноосигурен пациент. Това обаче важи само за услугите при местното джипи. За преглед в поликлиниката тази опция не важи.  

Друг вариант е да си купите здравни застраховки, които не са скъпи. Обикновено цената е около десетина лева. Просто вашият застраховател трябва да е сключил договор с местния медицински център. В някои от хотелите също осигуряват медицинска помощ за сметка на нощувките. 

Последният вариант е да отидете при специалист и да си платите прегледа.

Койт​о и вариант да се избере, най-важното е, че няма да останете без медицинска помощ. Поне за това в България няма от какво да се оплачем“, категоричен е д-р Сотиров.

Освен тривиалните лекарства за болки в гърлото и висока температура, докато се получи лекарска помощ, медикът не препоръчва хората да се лекуват сами.

„Имал съм случаи, когато на някой му става зле, повръща, има разстройство и започва да пие антибиотик. Единственият резултат е, че започва да повръща още повече, защото е раздразнил стомаха и червата и става по-зле. Дори лекарствата за разстройство не са безобидни, ако имаме бактериална инфекция. Имаме достъпна медицинска помощ - не е добре да рискуваме със самолечение“, съветва лекарят, който се шегува, че самолечение може само с упсаринче след тежка нощ. 

И на морето, и в планината е добре да имаме подръка нещо за промиване на рани, защото е възможно да се одраскаме в скали или да се порежем на миди в морето. Добре е също да имаме и лепенки подръка.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?