Следвайте ни

Лекуваме се в болница често, само че по малко

viber icon

България е на второ място по показател среден престой в болница в ЕС. Това показва статистика, изнесена от Евростат.  Българските пациенти престояват в лечебно заведение средно 5,3 дни. Водач в това отношение е Холандия, където болните стоят в болница 4,5 дни.

Тенденцията е средният престой в лечебно заведение да намалява както в нашата страна, така и в ЕС. Например през 2011 г. той бил 6 дни в България, а през 2015 г. - 5,4 дни. Пациентите в Чехия стоят в болница най-дълго - 9,6 дни, следващи в класацията са в Хърватия, където болните престояват 9,3 дни,  във Франция - 9,1, а в Германия - 9.

Нашата страна обаче е на първо място по хоспитализации според данните на Еврокомисията за 2017 г. Цифрите показват, че те са повече от 320 случая на 1000 души население. След нас е Австрия с над 250 хоспитализации на 1000 души. Средният показател за целия ЕС е близо 170 на 1000. В България лечебните заведения разполагат с една от най-големите бройки легла за активно лечение, като на 1000 души се падат 6 легла, а за ЕС е средно 4,2 на 1000.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?