Следвайте ни

Лекарският съюз: Касата да спре административния тормоз над болници, лекували COVID-19

viber icon

БЛС се обяви против опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с Covid-19 през изминалата тежка и трудна година и половина. В централата на Съсловната организация има постъпили множество сигнали от болници в цялата страна за тенденциозни, масови проверки и искания за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини: неспазен алгоритъм на лечение, отчетен пациент с антигенен тест, а не с PCR и др.

„През периода на пандемия българските лекари бяха изправени пред огромни предизвикателства и положиха огромни усилия, грижейки се за своите пациенти в условията на напрежение и неизвестност, рискувайки собствения си живот. Те бяха многократно уверявани, че може и трябва да работят спокойно, че финансирането им е гарантирано,“ посочват от БЛС. 

От съсловната организация припомниха, че с настъпването на епидемията, финансирането на лечебните заведения стана въпрос на оцеляване и те получаваха минимум 85% от бюджетите си, независимо от броя на лекуваните пациенти. По никакъв повод обаче не е разписван механизъм, който по някакъв начин да разглежда възможността за наказателно възстановяване на тези средства.

„На този фон, юридически необосновано и неморално е да се притискат лечебни заведения, дали своя дан в борбата с пандемията, да се иска от тях да връщат средства, които са били подсигурени за тяхното оцеляване,“ възмущават се от лекарската организация.  

Формалното отношение, което демонстрира НЗОК към лекарите в България, е не само обидно, но и демотивиращо, подчертават в позицията си от БЛС. От нея става ясно още, че медиците ни се чувстват огорчени от подобно отношение предвид усилията, които са полагали в условията на неизвестност, и продължават да полагат предвид очакващото ни наесен. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?