Следвайте ни

Лекари сигнализират: Поскъпнало лекарство затруднява лечението на пациенти

viber icon

автор: ЖИВКА ГЕЦОВА

Поскъпва чувствително основно лекарство от ключово значение за редица болни от автоимунни и ​инфекциозни заболявания, както и за страдащите от репродуктивни проблеми. Медикаментът, който се нарича "Имуновенин", се прилага и за лечение на зачестилите неврологични усложнения от ковид инфекция, сред които е синдромът Гилен-Баре, сигнализираха медици пред "Марица".

Според д-р Юлия Костадинова, началник на неврологичното отделение при УМБАЛ "Пълмед", клиничните пътеки не могат да покрият стойността на препарата след промяната в цената му, а болничните заведения не могат да си позволят такъв разход. В същото време като лекар тя подчертава, че няма право да откаже лечение на своите пациенти, но се оказва с вързани ръце. 

Имуновенинът се произвежда от българското държавно дружество "Бул Био" и все още е значително по-евтин от чуждите препарати. Решението за увеличаване на цената му е взето от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти в края на миналия месец.

Поскъпването се е ​наложило поради факта, че доскоро медикаментът е продаван на цени, които са значително под себестойността му, твърди сайтът clinica.bg. След двойното увеличение в момента кутия от препарата, която съдържа 10 ампули, се продава на цена от 386,28 лв. за болничните заведения. В аптеките тя надхвърля 400 лв. При някои заболявания продуктът се прилага оффлейбъл и не се покрива от Здравната каса, така че става практически недостъпен, когато курсът на лечение включва между 60 и 100 ампули. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?