Следвайте ни

Лекари питат управляващите: Защо болнични шефове вземат до 1 милион годишно?

viber icon

Лекари питат управляващите за огромните заплати на болнични шефове, на някои от които стигнаха до 1 милион лева на година. Това те направиха с отворено писмо до Министъра на здравеопазването, Управителя на Националната здравноосигурителна каса и Председателя на парламентарната комисия по здравеопазване.

Публикуваме писмото без редакторска намеса.


Имате ли мнение, защо се позволява такъв дисонанс по отношение на финансирането на отделните специалности в болничната помощ? Твърде високо ли са оценени процедурите в областта на кардиологията, или са твърде ниско тези в педиатрията? Понятието относителна тежест при финансирането на медицинската дейност говори ли Ви нещо? А понятията европейски стандарт и справедливост?

Според Вас, действащото съотношение 30:1, като разлика в заплащането между отделните направления („клинични пътеки“) нормално ли е?

Нашето конструктивно предложение е да се въведе стандартната за Европейския съюз относителна тежест при финансирането на медицинските услуги. Ако се постигне това, нищо чудно един ден в системата да има функциониращи и частни педиатрични звена, като ясен признак за това, че нещата вървят към добро.

Също така задаваме въпроса как се определя месечното възнаграждение на един директор, който получава 5-цифрена месечна заплата, а същевременно болницата официално е на загуба и виждаме медицински сестри на протестите срещу ниското заплащане?

Апропо, докога ще се позволява изпълнителните директори на лечебни заведения да се разкъсват между административната си и клинична дейност? Помислете и за тяхното здраве.
 

С уважение,

Български лекари за ново здравеопазване

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ковидчо:

Ковидчо:

25.08.2020 | 16:48

Ами капитализъм, к`во толкова чудно има. Нали точно срещу уравнивиловката се ревеше едно време, когато и вие скачахте по площадите, блокирахте улици, палихте сгради и други такива демократични похвати за промяна на статуквото!

Отговори
2 5
Иван Миленков, журналист, член на СБЖ.

Иван Миленков, журналист, член на СБЖ.

25.08.2020 | 15:46

Уважаеми колеги, защо не публикувате официалната заплата на Ректорката на МУ гр.Пловдив?

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?