Следвайте ни

Лекари и министър мерят ваксините с различен аршин

viber icon

Объркващи данни затормозяват напредъка на ваксинационния процес. Представените числа от различните институции за достигнатото ваксинационно покритие у нас се разминават помежду си, което срива доверието и разубеждава хората от това да се предпазят срещу ковид чрез имунизация.

„Няма професионална група, която да можем да отделим и да кажем: „Ето, тези хора вече са се ваксинирали и сме спокойни за тях,“ коментира в подкаст на БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров миналата седмица. Тази си загриженост той изрази във връзка с наблюденията, че под 50% от медицинския персонал и този, зает в социалните домове, е ваксиниран срещу вируса. Според него ниският процент на имунизирани в медицинското съсловие е притеснителен, предвид, че в тези среди се работи с уязвими групи хора, които са в най-голям риск от тежко протичане на инфекцията.

В същото време, според информация, предоставена на „Марица“ от председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, над 70% е ваксинационното покритие сред лекарите в България. В разговора с наш репортер той се позова на данни, изнесени официално на страницата на съсловната организация още в края на юни. Според публикацията към 22 юни поставените дози на лекари са били 39 705, а общият брой на лекарите в България, които са официално вписани в Регистъра на БЛС, е 32 265.

Объркването в данните се получава, тъй като към медицинския персонал и лицата, заети в социалните домове, спадат различни категории здравни работници, които нямат статут на лекари. Въпреки това

обществеността следи за подобни разминавания и реагира с недоверие, когато числата не съвпадат.

Освен това в интервюто министър Кацаров посочва, че отказът от ваксинация от страна на медицинските работници носи опасност те да предават инфекцията на пациентите, за които полагат грижи, което, разбира се, е недопустимо. Подобна хипотеза, че неваксинираните лица носят риск от разпространение на заразата обаче, звучи като храна за вярващите в конспиративни теории, тъй като в момента в Европа се наблюдава вълна на масово заразяване в държави с висок дял на ваксинираното население като Великобритания. За причина се сочи разпространението на новият делта вариант, срещу който ваксините са с ограничено действие.

Според световните експерти в областта ваксините са ефективни в посока предпазване от тежко протичане на инфекцията и в този смисъл предотвратяват постъпването в болница и последващи усложнения. Това сочат данните, дори когато се касае до заразяването с делта. Те обаче не могат да гарантират, че ваксинираните няма да се заразят с вируса при среща с него, но все пак обещават, че ще го изкарат леко. Припомняме, че в интервю пред „Марица“ д-р Христиана Бацелова, която е асистент в катедра „Епидемиология“ към МУ-Пловдив, изрази същата позиция, уверявайки ваксинираните, че могат да бъдат спокойни за себе си, тъй като са предпазени от тежко боледуване и смърт чрез препаратите против ковид.  

Предимствата от ваксините, предвид способността им да намалят смъртността от вируса, са неоспорими. Заразените с вируса обаче без значение от ваксинационния им статус биха могли да го предадат нататък и точно този факт демотивира хората да се ваксинират. Експертите казват, че разликата в това дали човек е ваксиниран най-вероятно се състои в броя на вирусните копия, които се произвеждат от клетките му след заразяване.

Логично е у предпазените възпроизводството на вируса да е ограничено,

което пък намалява вирусния товар и съответно противодейства на разпространението до някаква степен. Най-вероятно това има предвид и министър Кацаров.

Трудно е обществото да гадае какво имат предвид институциите и затова всяко изказване, което се разминава с познатата от хората действителност, буди подозрения, особено когато последните са изпълнени със скептицизъм. Колкото и да ни се иска, опитът на световната общност сочи, че ваксините не предпазват от заразяване. Добре е този факт да не се премълчава и от нашите институции в желанието им да убедят народа да се ваксинира, тъй като избягването на темата за недостатъците настройва обществото негативно. По този начин хората смятат, че нещо им се спестява, а когато това се прави, обикновено не е в техен интерес… Затова те не трябва да бъдат подценявани като реципиент. Въпреки че болшинството от тях не са завършили медицина, имат капацитета да разберат причинно-следствените връзки.

Ваксинационната кампания ще бъде успешна едва когато ваксините спрат да се натрапват и за тях се говори открито

Отворен остава въпросът дали има какво да се желае в посока убеждаваща комуникация от страна на институциите. Като първа стъпка се очаква те да започнат да говорят в един глас, а не да обвиняват народа, че не е разбрал кой кои групи включва или изключва от статистиката си… 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?